(FOTO) Poglejte, kako migranti v Beli krajini vdirajo v domove! Domačini enega ujeli in fotografirali!

Tako Alžirci in Maročani prihajajo Belokranjcem na vrata. Vsak dan jih je več. (Slika: Facebook) Tako Alžirci in Maročani prihajajo Belokranjcem na vrata. Vsak dan jih je več. (Slika: Facebook)

V uredništvo smo prejeli obvestilo domačinov o vedno večjem številu prehodov ilegalnih migrantov preko reke Kolpe. Ti prihajajo iz sosednje Hrvaške, nekateri s čolni, drugi reko preplavajo in se nato pojavijo na dvoriščih domačinov v vaseh in zaselkih ob Kolpi. Domačini navajajo, da jim sicer pomagajo, hkrati pa dodajajo, da pri njih niso zaželeni. Kritični so tudi do ravnanja države in do tega, da jih nihče ne poduči, kako naj ravnajo ob stiku z njimi. Iz sporočil, ki jih opremljajo tudi s fotografijami, pa vejeta velika zaskrbljenost in predvsem velik strah.

Zbrali smo nekatere odzive in tudi fotografije, ki jih objavljamo v nadaljevanju. Eden od domačinov je zapisal: “Jutranji “obisk”. Srce začne močneje biti, ko zagledaš pred vrati mokrega, premraženega in brez obutve”. Jasno jim je, da je obiskovalec preplaval Kolpo. Nato mu dajo suha oblačila in ga nahranijo, pokličejo policijo. Sprašujejo se, kako živeti s strahom, da spet pridejo, da jih bo več in več. V nadaljevanju pa: “Strah nas je.”

Ilegalni migrant, ki je preplaval Kolpo in se pojavil domačinom na vratih Domačin ga je prijel  in ga odstranil. (foto: FB, posneto dne 23. 3. 2018)

Nadalje se občani sprašujejo, zakaj jih država vsaj malo ne zaščiti. Navajajo, da se nikomur od pristojnih ni zdelo vredno, da bi jih vsaj s kakšno zloženko opozoril in jim svetoval, kako naj ravnajo ob morebitnih srečanjih z migranti.

Tudi v naslednjem zapisu je navedeno: “Tu ob meji nas je resnično strah.” Belokranjci še poudarjajo, da ne odobravajo tega preseljevanja, posebnih mladih, ki prihajajo iz držav, kjer ni vojn in kjer ni nasilja. Sprašujejo se, ali se lahko ti prebežniki, ki se znajdejo v tujem svetu, lahko obvladajo, ali lahko trezno razmišljajo, ne vedo, kako se bodo odzvali. Dodajajo, da jim nudijo pomoč, ko vidijo, da so te potrebni. Vendar pa bi morala slovenska država najprej poskrbeti za varnost svojih državljanov.

Stvari so torej precej zaskrbljujoče. Oglasila se je tudi Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina. Na svojem Facebooku je zapisala, da se na njo obrača vse več ljudi, predvsem prebivalcev vasi ob Kolpi, ki poročajo o prihodu migrantov. “Ti prihajajo preko naše mejne reke, prehodi pa so vse pogostejši in se stopnjujejo. Migranti se namreč skozi dan ali noč pojavijo tudi na njihovih dvoriščih ali celo hišnih vratih, zaradi česar so prebivalci vse bolj zaskrbljeni. Predvsem opozarjajo na to, da jih na to ni noben opozoril ali pripravil navodila, kako v takšnih primerih ravnati. Hkrati navajajo, da prihajajo izključno mladi moški, ki pridejo preko reke s čolni, nekateri jo celo preplavajo.” Zapisala je, da so po njenih informacijah to Alžirci in Maročani, ki so namenjeni v Francijo. Tudi Kocjanova poudarja, da v navedenih državah ni vojne, zato ne razume  dejanj slovenske oblasti, da jih ne vrnejo na Hrvaško. Dodaja, da bi po evropski zakonodaji to morali narediti. Prepričana je, da bi naval prehodov s tem lahko bistveno zmanjšali in celo ustavili. Spomnila je na zapise v hrvaških medijih, kjer so navajali, da migranti v Sloveniji prejmejo celo žepnino. Ti so v Sloveniji tudi prvič popisani, saj jih hrvaška stran ne popisuje. To pomeni, da bodo druge evropske države migrante vrnile nazaj v Slovenijo. Ne na Hrvaško, saj jih tam uradno nikoli ni bilo.

Število nezakonitih prehodov narašča od lanske jeseni

Spomnimo. V začetku februarja so s Policijske uprave Novo mesto sporočili, da se število nezakonitih prehodov tujcev na južni meji povečuje, porast pa je opazen od jeseni lani. Hkrati so nekateri hrvaški mediji poročali, da se odpira nova migrantska pot iz Bosne in Hercegovine, ki vodi preko Hrvaške in na območje Občine Črnomelj. Med migranti, ki na prehod preko Hrvaške čakajo v Veliki Kladuši, pa so predvsem mlajši moški.

Ilegalni migranti, ki so jih izsledili policisti, dne 25. 3. 2018 (foto: FB)

 

Tako hrvaški mediji kot nato tudi nekateri drugi so poročali, da si želijo migranti čim prej zgolj preko Hrvaške, kjer ubirajo krajše kolovozne in stranske poti do Kolpe. Na Hrvaškem jih policija ne popisuje, pač pa jih pogosto sili, da gredo čim prej v Kolpo in tako prestopijo na slovensko stran. Med domačini je slišati tudi grde stvari, da naj bi jih pri tem celo naganjali in tudi kamenjali. Podatka, ali je to res, nimamo (uradno) potrjenega, hrvaški novinarji pa so zapisali pričevanje nekaterih med njimi, da se migranti hrvaških policistov bojijo, “ker tepejo”. Povsem drugače pa je v Sloveniji, kjer jih lepo pričakajo, jim pomagajo, dobijo celo žepnino.

Tako je bilo februarja, nato je bilo več tednov mrzlo in za migrante je veljalo, da v Bosni in Hercegovini množično čakajo lepšega in toplejšega vremena. S tem so se prihodi tudi res začeli povečevati. O tem je poročala tudi Policija, vendar pa ni bilo videti, da bi šlo za večje število.

Več si lahko preberete TUKAJ.

nazaj na vrh