Ekskluzivno: Kako je Soroseva nevladna organizacija nastrojila eno državo EU proti drugi

George Soros George Soros Vir: Wikipedia

Unija za državljanske svoboščine za Evropo, ki jopodpira Soroseva Fundacija za odprto družbo, je poskušala prepričati nemško zunanje ministrstvo, da bi interveniralo proti madžarskemu zakonu, namenjenemu omejitvi donacij Sorosevim nevladnim organizacijam. Vodja organizacije, ki jo je financiral George Soros, je opisal, kako je skupina uporabila svoj vpliv na vlado ene drežave, da bi pritisnila drugo državo v korist madžarsko-ameriškega milijarderja.

Unijo za državljanske svoboščine za Evropo vodi Balázs Dénes, izvršni direktor v Berlinu. Organizacijo je odprla Sorosova Fundacija za odprto družbo januarja 2017.

Na posnetku sestanka v Amsterdamu med Dénesom in nekom, za katerega je menil, da je njegov podpornik, je Dénes govoril o delu svoje organizacije in ustvarjanju pritiska na madžarsko vlado, da naj razveljavi zakon, ki omejuje tuje financiranje nevladnih organizacij in s tem omejuje dejavnosti Sorosa v državi. Evropska komisija je dejala, da je zakon v nasprotju z vrednotami Evropske unije. Dénesove izjave kažejo na osredotočenost njegove organizacije na prizadevanja, da bi vplivala na madžarsko pravo s pomočjo nemškega vpliva na državo. Podrobno je razložil poskuse prepričati Nemčijo, naj na Madžarsko izvede močan ekonomski pritisk, ki bi prinesel razveljavitev zakona o nevladnih organizacijah. Ko ga je sogovornik vprašala, kako se lahko Nemčija vpliva na madžarsko zakonodajo, je Dénes omenil tovarne, ki jih imajo na Madžarskem v lasti Mercedes, Audi in Bosch: »Nemčija je na Madžarskem pomemben igralec prav zaradi nemških vlagateljev in podjetij. Torej, nemško zunanje ministrstvo nekaj želi, lahko tudi doseže.« Omenjena organizacija oblikuje tudi delovno skupino, skupino odvetnikov, ki znajo uporabljati pravo EU na Madžarskem, da bi zaščitile "pravice" nevladnih organizacij.

 

nazaj na vrh