Državna varnost v razsulu: Tretji mesec zapored več kot tisoč migrantov, mejno kontrolo proti nam uvaja še Italija

  • Napisal  Peter Jančič
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Maja je policija prvič v letošnjem letu odkrila za odtenek manj migrantov, ki so na črno prišli čez mejo iz Hrvaške kot v istem mesecu lani. Je pa že tretji mesec zapored število ujetih krepko višje od tisoč. To kaže poročilo policije o ilegalnih migracijah v prvih petih mesecih. Dejansko gre čez državo več migrantov, ker jih nekaj policija ne ulovi in jim uspe neopaženo priti do Italije. Italija, proti katerih zbeži tudi večina tistih, ki pri nas prosijo za azil, z julijem uvaja “skupni” mejni nadzor proti nam. Že prej je nadzor, ker Slovenija ne nadzira svoje schengenske meje, uvedla Avstrija.

 

V petih mesecih je policija “opazila” 4.313 večinoma državljanov Pakistana, Alžirije in Maroka, ki so se pretihotapili čez mejo, lani v istem času pa 2.590 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je v letu dni povečalo za 66,5 odstotkov. Številke so po mesecih takšne:

V svojem poročilu policija trdi, da je v prvih petih letošnjih mesecih 1.657 ilegalnih migrantov izrazilo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Lani je bilo namer 2.044. Število se je od lani zmanjšalo za 18,9 odstotka. Drugačni so podatki o zaprosilih za azil, torej o tistih, ki res zaprosijo za zaščito. Podatki o dejansko vloženih prošnjah za azil kažejo rast. V prvih petih mesecih lani je azil zahtevalo 1163 migrantov, letos pa po podatkih MNZ v istem času 1512. Kar je kar je kar precejšen skok. Podatki o vloženih zahtevah za azil so takšni.

V primerjavi z lanskim letom policija letos na Hrvaško vrača veliko več migrantov. Lani jih je v prvih petih mesecih vrnila 390, letos že 2775. “Uspešnost” policije se je v tem delu precej povečala. Skupno število ugotovljenih nezakonitih prihodov v lanskem letu v primerjavi z letošnjim (del jih sproži azilne postopke in ti skoraj vsi pozneje pobegnejo na zahod, večino teh migrantov pa država takoj vrne na Hrvaško) je bilo po mesecih lani in letos takšno:

Številu vračanj iz sosednjih držav k nam in od nas sosedom, kaže preglednica iz policijskega poročila za prvih pet mesecev lani in letos tako:

Celotno poročilo lahko preberete na povezavi spodaj::

Peter Jančič, Spletni časopis

 

nazaj na vrh