V Demokraciji preberite: Dokument CIA: Stavba, ki stoji v vrtu Narodnega doma Arena, je zdaj zapor Udbe

So bile zaporniške celice Udbe v kleti takratnega Narodnega doma Arena podobne celicam  na Beethovnovi ulici 3, kjer je v kleti 7 celic in jih je Udba uporabljala vse do leta 1966? (foto: Polona Avanzo) So bile zaporniške celice Udbe v kleti takratnega Narodnega doma Arena podobne celicam na Beethovnovi ulici 3, kjer je v kleti 7 celic in jih je Udba uporabljala vse do leta 1966? (foto: Polona Avanzo)

»Stavba, ki stoji v vrtu Narodnega doma Arena, zdaj služi kot zapor Udbe. Pod stavbo je Udba zgradila devet bunkerjev, od katerih jih šest služi kot zaporniške celice, trije pa kot mučilnice. Celice so za tri osebe in imajo betonske postelje.«

 

Uredništvo Demokracije je pridobilo dokument ameriške Centralne obveščevalne agencije (Central Intelligance Agency, CIA) iz leta 1949, v katerem je podano poročilo o namestitvah Udbe in osebja v Ljubljani. Dokumentu je priložen tudi arhitekturni načrt kleti menze, kluba, čitalnice in hotela Projektivnega zavoda Ljubljana pod patronatom takratnega ministrstva za gradnje z datumom 16. 12. 1946. Po poročilu CIA gre za načrt kleti Narodnega doma Arena, ki so v času nastanka poročila CIA (julij 1949) že bile zapori Udbe. Po naših podatkih je šlo za kletne prostore pod nekdanjim Klubom delegatov oziroma poslancev »Ljudske skupščine republike Slovenije«, Puharjeva ulica 13; sedaj je tam prizidek Narodne galerije, nekdanjega Narodnega doma, Prešernova cesta 24. Ministrstvo za gradnje Ljudske republike Slovenije (1945−1951) sta v tem času vodila Miha Kambič in Ivan Maček - Matija.

(Več v novi številki revije Demokracija.)

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.