(DAN 81 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V nedeljo ob 537 opravljenih testih tri potrjene okužbe z novim koronavirusom,od tega dve pri tujih državljanih; nobene smrti bolnika s covidom-19

  • Napisal  C.R., B.S., sta
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
(DAN 81 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V nedeljo ob 537 opravljenih testih tri potrjene okužbe z novim koronavirusom,od tega dve pri tujih državljanih; nobene smrti bolnika s covidom-19

V nedeljo ob 537 opravljenih testih tri potrjene okužbe z novim koronavirusom; nobene smrti bolnika s covidom-19. V Sloveniji bo danes ponovno stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu pa bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko.

17.56 Združeni narodi so danes opozorili, da bi se lahko v Podsaharski Afriki zaradi pandemije novega koronavirusa podvojilo število smrti zaradi aidsa. Zaradi pandemije bi namreč lahko bila okrnjena zdravstvena oskrba obolelih z virusom hiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17.53 Nemška nogometna zveza (DFB) je objavila, da bo finale pokalnega tekmovanja 4. julija v Berlinu, po koncu sezone v bundesligi, polfinale pokala pa 9. in 10. junija. Branilec naslova Bayern München se bo pomeril z Eintrachtom iz Frankfurta, regionalni ligaš Saarbrücken pa z Bayerjem iz Leverkusna.

17.40 Število registriranih brezposelnih se ob epidemiji novega koronavirusa zvišuje tudi v maju, a v nekoliko upočasnjenem tempu. Do vključno 8. maja se je povzpelo za 987 na 89.635, kažejo vmesni podatki Zavoda RS za zaposlovanje.

17.37 V Veliki Britaniji se profesionalen šport ne bo nadaljeval pred 1. junijem, niti za zaprtimi vrati, je zapisala britanska vlada v načrtih za sproščanje ukrepov koronavirusne krize. Premier Boris Johnson je danes po nedeljskih kritikah, da je povzročil zmedo, izdal 50-stranski dokument podrobnih navodil sproščanja ukrepov po korakih.

16.50 DZ je potrdil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Ta denar se bo namenil za socialno varnost in gospodarstvo, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.

16.44 Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da je obdobja dela prostih dni, ki ga je uvedel 30. marca, konec, čeprav število okuženih z novim koronavirusom še naprej narašča. V Rusiji so v preteklem dnevu potrdili rekordnih več kot 11.000 novih primerov okužbe.

16.40 Po pošiljkah Italiji, Španiji in Hrvaški so danes zaščitne maske FFP2 iz programa rescEU, skupne evropske rezerve medicinske opreme, prispele tudi v Severno Makedonijo in Črno goro. Koliko mask so prejeli, iz Bruslja niso sporočili.

16.16 Večina zobozdravstvenih ambulant v zdravstvenih domovih po državi danes še ni začela z delom, čeprav je od sobote pod posebnimi pogoji znova dovoljeno izvajanje zobozdravstvenih storitev. Večinoma imajo težave z organizacijo in z zalogami zaščitne opreme, vrata naj bi odprli v tednu dni. Nekateri koncesionarji medtem že delajo.

15.30 V okviru ukrepov za zajezite širjenja novega koronavirusa v več srednjih šolah v kitajski prestolnici Peking preizkušajo zapestnice, ki dijakom merijo telesno temperaturo. Povezane so z aplikacijo, ki obvesti šolo in starše, če imajo dijaki povišano telesno temperaturo.

15.22 Belgiji so se danes v okviru nadaljnjega rahljanja ukrepov odprle vse trgovine, tudi tiste z nenujnim blagom. Pred več trgovinami so že zjutraj nastale dolge vrste kupcev, ki morajo upoštevati različne preventivne ukrepe.

14.19 Na Češkem prav tako rahljajo ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Vrata so danes ponovno odprle kulturne ustanove, frizerski saloni ter nakupovalna središča in večje trgovine, kot so trgovine s pohištvom. Odprli so tudi vrtove in terase lokalov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

13.55 V Domu starejših občanov Metlika, ki je bil med epidemijo novega koronavirusa med najbolj prizadetimi tovrstnimi ustanovami v državi, so danes omogočili vnovične obiske svojcev. Danes so dobili le en obisk. Obiski so sicer možni pred stavbo doma starejših, ob slabem vremenu pa jih bodo omogočili skozi okno v sprejemnici, so povedali za STA.

13.51 Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pravi, da danes poteka dogovarjanje med NIJZ in hrvaškim zavodom za javno zdravje glede operativnih možnosti prehajanja meje s Hrvaško. Pričakuje oblikovanje predloga, da karantena ob povratku v Slovenijo morda ne bi bila potrebna, če bo bivanje na Hrvaškem krajše od 72 ur, je dejal Kacin.

13.44 Španci lahko od danes po dveh mesecih znova spijejo kavo ali pijačo na terasah lokalov, saj se v Španiji nadaljuje rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Odprli so se tudi manjše trgovine, hoteli in turistične namestitve. "Resnično sem pogrešal to, zdaj ceniš te male radosti," je povedal 51-letni gradbenik Jesus Vazquez, ki si je na terasi bara v Tarragoni za zajtrk privoščil sendvič in pivo.

13.40 Iz Rusije danes poročajo o novem dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.656 novih primerov okužbe, skupno 221.344. S tem je država po številu okužb tretja na svetu. Covid-9 je zahteval skupno 2009 življenj, zadnji dan 94. Ruski predsednik Vladimir Putin bo popoldne nagovoril državljane. Kot so sporočili iz Kremlja, bo na začetku srečanja s predstavniki vlade in regij o razmerah na področju epidemije koronavirusa Putin spregovoril o razmerah in novih ukrepih v podporo državljanom in gospodarstvu. Pred tem je danes naročil vladi, da mora do 1. junija pripraviti načrt za okrevanje gospodarstva, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

13.35 Britanski premier Boris Johnson je v nedeljo precej zmedel državljane glede prošnje, naj se vrnejo na delo, če se lahko, obenem pa pozival k upoštevanju ukrepov. Za dodatno zmedo je poskrbel še zunanji minister Dominic Raab, ki je danes dejal, da se bodo lahko ljudje vrnili na delo šele s sredo in da to ne bo veljalo za vse.

DZ na današnji izredni seji potrjuje spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Ta denar se bo namenil za socialno varnost in gospodarstvo, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.

13.33 Kosovski premier v odstopu Albin Kurti je od danes v samoizolaciji. Za ta ukrep se je odločil, ker je bil eden od predstavnikov kosovskega ministrstva za evropske integracije, s katerim je imel stike, v tesnem stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom, poročajo kosovski mediji.

13.30 Najmanj osem nogometašev je na Portugalskem po prvih izidih testiranj pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom. Iz Sportinga, za katerega igra slovenski reprezentant Andraž Šporar, rezultatov še niso sporočili.

13.02 Potem ko je bilo delo zaposlenih v osrednji slovenski zdravstveni ustanovi, Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, od marca predvsem podrejeno reševanju posledic epidemije novega koronavirusa, se zdaj počasi vračajo v običajen ritem. V UKC bodo skušali čim prej nadomestiti zamude pri obravnavi bolnikov, ki so nastale zaradi krize.

13.00 V ganski tovarni za predelavo rib je bolnik s koronavirusno boleznijo 19 okužil 533 drugih zaposlenih. Okužena oseba je okužbo prenesla na več kot tretjino od skupno 1300 zaposlenih v tovarni v pristaniškem mestu Toma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

12.56 Na Danskem so se danes po več tednih znova odprle trgovine na drobno in trgovski centri. V Koebenhavnu so na vratih številnih obešeni znaki, da ljudje z znaki okužbe ne smejo vstopiti, na drugih so napisi z največjim številom strank, ki so lahko naenkrat v trgovini, v nekaterih pa spoštovanje ukrepov nadzorujejo varnostniki.

12.50 Nemška vlada namerava za več milijard evrov povečati lastniški kapital v upravljavcu nemških železnic Deutsche Bahn, da bi mu pomagala prebroditi krizo zaradi pandemije novega koronavirusa, izhaja iz dokumenta, ki ga je pridobila nemška tiskovna agencija dpa. Družbi želi omogočiti tudi višje zadolževanje, družba sama pa načrtuje varčevanje.

12.44 Predsednik španske nogometne lige Javier Tebas je v pogovoru za špansko televizijo Movistar dejal, da z vsemi vpletenimi ciljajo na 12. junij za nadaljevanje la lige. Vsi klubi v prvih dveh španskih ligah so morali v zadnjem tednu opraviti teste na novi koronavirus, osem izidov pa je bilo pozitivnih.

12.38 Na Nizozemskem so se danes po skoraj dveh mesecih znova odprli vrtci in šole, kjer so učitelji za učence pripravili prave zabave dobrodošlice z baloni in rdečimi preprogami. V okviru rahljanja ukrepov proti covidu-19 pa so se znova odprli tudi frizerski in lepotni saloni. Nekateri so prve stranke sprejeli že kmalu po polnoči.

12.31 Po osmih tednih je danes znova stekel tudi avtobusni potniški promet, ki zaradi ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa poteka z omejitvami glede števila potnikov. Ker nekateri zaposleni še čakajo na delo od doma, šolajoči se otroci in mladostniki pa so še doma, danes avtobusni prevozniki niso imeli težav s prezasedenostjo.

12.22 Nemčija je v Italiji v času pandemije novega koronavirusa izgubila ugled. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava italijanskega inštituta Demos & Pi za italijanski dnevnik La Repubblica, samo 26 odstotkov Italijanov zelo zaupa Nemčiji. Januarja lani jih je bilo 42 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

12.18 Z zagonom javnega potniškega prometa lahko danes z obratovanjem ponovno začnejo tudi žičniške naprave za prevoz oseb. Na Mariborskem Pohorju je tako danes začela obratovati krožna kabinska žičnica. Zagon poletne sezone z različnimi aktivnostmi načrtujejo tudi v ostalih gorskih središčih, medtem ko je na Kaninu še vedno možna smuka.

12.15 V nedeljo do konca dneva so v Sloveniji potrdili tri nove okužbe z virusom sars-cov-2, od tega dve pri tujih državljanih in eno v Ljubljani. Doslej so okužbo skupaj potrdili pri 14 tujih državljanih. Ljubljana pa je že od začetka epidemije občina z največjim številom okužb v državi.

12.11 V Afriki se soočajo z velikim pomanjkanjem postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno nego. Na 100.000 ljudi tako pride manj kot ena postelja in en ventilator. V treh večjih državah, kot so Nigerija, Etiopija in Egipt, je za več kot 400 milijonov ljudi na voljo samo 1920 postelj, je pokazala Reutersova raziskava.

12.01 Minuli konec tedna se je v Sloveniji nadaljeval trend nizkega števila potrjenih novih okužb z virusom sars-cov-2. V soboto in nedeljo so odkrili po tri, kar pa je vseeno več kot teden pred tem, ko ob podobnem številu testiranih ni bilo nobene nove okužbe. Število bolnikov s covidom-19 je konec tedna ostalo skoraj enako.

11.28 Vrednost industrijske proizvodnje je bila marca, ko so v drugi polovici meseca že veljali ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa, najnižja po juliju 2017. Nižji je bil tudi prihodek od prodaje v industriji, ki je bil najnižji po aprilu 2017, je danes sporočil državni statistični urad. Vrednost industrijske proizvodnje je bila marca v primerjavi s februarjem nižja za 10,7 odstotka. To je največji mesečni padec po novembru 2008, ko je vrednost industrijske proizvodnje padla za 12 odstotkov.

11.07 V nedeljo so opravili 537 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so tri okužbe. Skupaj so tako doslej v Sloveniji potrdili 1460 okužb s tem virusom. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19. V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 42 bolnikov s covidom-19, od tega deset na oddelkih za intenzivno terapijo. Iz bolnišnične oskrbe v nedeljo niso odpustili nobenega bolnika s covidom-19. Skupaj sta doslej v Sloveniji umrla 102 bolnika s covidom-19.

10.52 Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Prvi dan je približno 200 ljudi zahtevalo vstop v državo, med njim je bila okoli polovica Slovencev, je v nedeljo zvečer povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo v državo dovolili predvsem poslovnežem, lastnikom nepremičnin in študentom.

10.50 Savdska Arabija bo potrojila davek na dodano vrednost v okviru gospodarskih ukrepov za blaženje posledic pandemije novega koronavirusa s pet na 15 odstotkov, je danes sporočilo savdsko ministrstvo za finance, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.44 Vodstvo formule 1 je sredi pogajanj z britanskimi oblastmi, saj si želi izboriti izjemo ob pravilih karantene, ki bodo kmalu začele veljati v Veliki Britaniji. Vsi potniki, ki bodo od sprejetja ukrepov prišli na Otok, bodo morali v karanteno za 14 dni, kar želi F1 zaobiti, poroča nemška tiskovna agencija (dpa), ki navaja spletni medij Autosport.

10.00 V Klubu slovenskih podjetnikov SBC so na podlagi rednih anket, ki jih izvajajo med svojimi člani, opozorili, da so zaradi novega koronavirusa ob turizmu zelo prizadete tudi panoge, ki so povezane s turizmom, in še nekatere druge. Med temi so izpostavili igralništvo, sektor zabave, avtomobilsko industrijo in logistiko. "Te ugotovitve smo sproti posredovali vladnim predstavnikom in strokovni skupini pod vodstvom Mateja Lahovnika, zato pričakujemo, da jih bodo pri nišnih in panožnih ukrepih v tretjem svežnju vladnih protikoronskih ukrepov tudi upoštevali," so danes spočili iz SBC.

9.28 Britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se dogovorila, da karantenski ukrepi za potnike, ki bodo prispeli na Otok, ne bodo veljali za potnike iz Francije, so v nedeljo sporočili iz Pariza in Londona. Johnson je v nedeljo napovedal, da bodo kmalu morali v obvezno karanteni vsi potniki, ki bodo v državo prispeli z letalom, poročajo tuje tiskovne agencije.

9.11 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 864 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

9.06 Sheme subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki naj bi bila del tretjega protikoronskega zakona, se najbolj veselijo v gospodarstvu, naklonjeni pa so ji tudi v sindikatih in stroki, od koder sicer prihajajo pozivi k ustreznim varovalkam. Med njimi naj bi bile sankcije za zlorabe in ohranitev delovnih mest tudi določen čas po izteku ukrepa.

9.03 Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, ki sta se z vlakom pripeljala iz Domžal v Ljubljano, sta bila ob vnovičnem zagonu javnega potniškega prometa zadovoljna z upoštevanjem navodil, tako potnikov kot zaposlenih. Potnikov zjutraj ni bilo veliko, zato niso imeli težav z vzdrževanjem razdalje.

8.35 Predsednica spodnjega doma poljskega parlamenta ima 14 dni časa, da določi nov datum za izvedbo predsedniških volitev, je v nedeljo zvečer dejal vodja državne volilne komisije. Na Poljskem bi morale v nedeljo potekati predsedniške volitve, a jih zaradi izbruha novega koronavirusa niso izvedli.

8.33 V Južni Afriki več kot 10.000 okuženih s koronavirusom. Kot je v nedeljo sporočil minister za zdravje Zwelini Mkhize so doslej potrdili 10.015 primerov okužb. Od tega je umrlo 194 ljudi. "Z zaskrbljenostjo opažamo, da so kar 84 odstotkov novih primerov potrdili v Zahodni in Vzhodni Kaplandiji," je dodal minister v izjavi.

8.28 V Južni Koreji so danes potrdili 35 novih primerov okužb, kar je največji porast števila okuženih z novim koronavirusom v več kot mesecu dni. Glavni razlog za to je žarišče v četrti z nočnimi klubi v prestolnici Seul, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Državo so sicer v zadnjih tednih hvalili, kako uspešno je zajezila širjenje koronavirusa. A so morali zdaj v prestolnici, sosednji provinci Gyeonggi in mestu Incheon zapreti vse klube in bare. Bojijo se namreč, da bi lahko nočno življenje vodilo v nov val okužb.

8.25 Bela hiša je v nedeljo sporočila, da je podpredsednik ZDA Mike Pence od petka naprej v samoizolaciji, ker je imel stik s svojo tiskovno predstavnico Katie Miller, pri kateri so v petek potrdili okužbo s koronavirusom. Pence ni v karanteni in bo v ponedeljek opravljal svoje delo iz Bele hiše. Pri tem bo omejil stike z drugimi zaposlenimi na sedežu ameriške vlade in bo delal le iz svoje pisarne. V karanteno pa so se podali trije člani delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu na čelu z direktorjem Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyjem Faucijem.

8.22 Londonsko Nacionalno gledališče bo igralcem, ki so sodelovali pri predstavah, ki so jih v času zaprtja gledališč v sklopu ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ponudili na spletu, ponudilo plačilo. Med njimi so po pisanju britanskega BBC James Corden, Benedict Cumberbatch, Gillian Anderson in Ralph Fiennes.

8.20 V več evropskih državah se danes nadaljuje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu, med drugim na Hrvaškem in v Srbiji, kjer se bodo deloma odprli šole in vrtci. Šole se bodo odprle tudi v več drugih državah, med drugim na Nizozemskem, ki se s tem pridružuje državam, ki rahljajo ukrepe. Sproščanje danes začenja tudi Francija.

8.18 Po petkovem prejemu priporočil in navodil ob odprtju vrtcev in šol je v delu izobraževalnega sektorja zaznati negodovanja, opozorila o neživljenjskih navodilih in številnih odprtih vprašanjih. Na njih bosta na dopoldanski novinarski konferenci odgovarjala državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec in Polonca Truden Dobrin iz NIJZ.

8.12 V Sloveniji bo danes ponovno stekel javni potniški promet, ki je zaradi obvladovanja epidemije novega koronavirusa obstal 16. marca. Ob vnovičnem zagonu pa bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, med vožnjo pa nositi zaščitno masko. Danes se bodo tako po osmih tednih potniki zopet lahko odpeljali z vlaki in avtobusi, dovoljeno pa je tudi obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb.

 

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

nazaj na vrh