Bo predsednik Zveze društev upokojencev Sušnik vendarle pojasnil, zakaj njegovi člani Kardeljevemu vnuku Igorju Šoltesu pomagajo pri predvolilni kampanji za Evropski parlament?

  • Napisal  H. M. / Nova24v
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: STA foto: STA

Vnuku Edvarda Kardelja Igorju Šoltesu se je očitno zelo godilo v Evropskem parlamentu. Za vnovično kandidaturo pa mu manjka le nekaj, in to je 3 tisoč glasov podpore, ki pa mu jih očitno ni enostavno zbirati – zbira jih namreč s pomočjo vodje programa Starejši za starejše in predsednice Društva upokojencev Novo mesto Rožce Šonc in predsednika Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele Krajine Jožeta Jazbeca. 

 

Šončeva in Jazbec v pismu, ki ga naslavljata na preostale predsednike društev, sodelavce in prijatelje programa Starejši za starejše, pozivata k oddaji overjenega glasu podpore Šoltesu, da bo ta lahko kandidiral na evropskih volitvah maja letos. V uvodu je mogoče prebrati hvalospeve Šoltesu, in sicer: “Dr. Igor Šoltes je eden od predlagateljev nagrade Državljan Evrope 2017 za naš program Starejši za starejše, ki je tudi vse leto 2018 podpiral predloge Zveze društev upokojencev za izboljšanje gmotnega in socialnega položaja tako upokojencev kot tudi drugih družbenih skupin.”

“Na osmih organiziranih okroglih mizah po pokrajinskih zvezah društev upokojencev je predstavljal našo slovensko zakonodajo, ki zadeva starejše, kot tudi rešitve dolgotrajne oskrbe v nekaterih evropskih državah kot primer dobre prakse, ki naj bi upošteval tudi naš zakon o dolgotrajni oskrbi.” Šoltes naj bi se po navedbah v pismu zavzemal za spoštovanje starejše generacije, z veliko empatije pa naj bi tudi opozarjal na potrebne spremembe odnosa države do generacije, ki predstavlja temelj družbe.

Priložili so tudi ustrezno izjavo, ki potrebuje overjen podpis
To pa še ni vse. Šoltes se po besedah Šončeve in Jazbeca zavzema tudi za zdravo hrano v vrtcih, domovih starejših, bolnišnicah in šolah, spoštovanje človekovih pravic, bolj kakovostno in neodvisno šolstvo, razvoj kulture sodelovanja med generacijami, solidarnost, za zaščito vode, zelene površine in zelena delovna mesta. V nadaljevanju je mogoče prebrati, kako mora Šoltes za kandidaturo na prihajajočih evropskih volitvah zbrati 3.000 glasov podpore, saj ni član nobene politične stranke. “Z vašo podporo, ki jo izrazite tako, da daste svoj podpis na ‘izjavi’, ki ga overite na najbližji upravni enoti. Overitev podpisa je brezplačna, overjeno izjavo pa prosim oddajte korrdinatorici programa Starejši za starejše v vašem društvu ali pa jo posredujte na naslov: Rožca Šonc, Društvo upokojencev Novo mesto, Čitalniška 1, 8000 Novo mesto.”

Glede na to, da podpisana izražata prepričanje, da naj bi z izvolitvijo Šoltesa v Evropski parlament dobili pravega človeka za zastopanje Slovenije in starejših državljanov, poleg pa s priloženim obrazcem o podpori listi kandidatov in kandidatk za volitve poslancev in poslank RS v Evropski parlament pozivata k oddaji overjenega glasu, smo na predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije Janeza Sušnika naslovili novinarsko vprašanje glede zbiranja glasov podpore Šoltesu. Zanimalo nas je, kako to, da so se v vodstvu odločili, da podajo soglasje glede organizacije pridobitve potrebnega števila podpore za kandidaturo Šoltesa na evropskih volitvah in kako potekajo aktivnosti. Na odgovor še čakamo in ga bomo objavili naknadno.

Očitno se Šoltes zaveda, da bo zelo težko vnovič aktiviral tiste, ki so mu zaupali glas na prejšnjih evropskih volitvah, zato se poslužuje vsakršne možne pomoči. Ni kaj, plača v Evropskem parlamentu je zelo vabljiva, prav tako pa tudi sama funkcija evropskega poslanca, saj ta pri državljankah in državljanih ne sproža negativnih čustev, večina namreč sploh ne spremlja delovanja Evropskega parlamenta, še manj pa dejanskega angažmaja posameznih evropskih poslancev.

nazaj na vrh