Aleksander Hribovšek: Zastave z jugoslovanskimi simboli niso primerne, da se pojavljajo na državnih prireditvah Republike Slovenije

  • Napisal  Petra Janša
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Aleksander Hribovšek.(Foto: Polona Avanzo) Aleksander Hribovšek.(Foto: Polona Avanzo)

»Tudi v Sloveniji je dopustno, da zastavo zažgemo, ko ta ni več primerna za na drog. Večji greh je, če tako zastavo vržeš v smeti, kot pa da jo zažgeš,« pravi predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek, ki bi sicer slovensko zastavo spremenil, za slovensko himno pa pravi, da je »melodično dobra, besedilo pa mi je preveč internacionalistično in ne poudarja dovolj lastnega ponosa, vznesenosti, kot jih himne morajo«. Katero pesem bi predsednik Heraldica Slovenica raje slišal kot slovensko himno, preberite v tedniku Demokracija, kjer boste našli tudi odgovor na vprašanje, ali so barve uniform naših športnikov prave?

Kam po vašem mnenju sodijo zastave z jugoslovanskimi simboli, ki se pojavljajo na državnih prireditvah?

Te zastave ne sodijo v kategorijo, kot je zastava Republike Slovenije, in ni primerno, da se pojavljajo na državnih prireditvah Republike Slovenije. Jugoslovanska zastava je zgodovinski simbol, ki je že davno pokopan. To je tako, kot da bi sredi Ljubljane vihrala črno-rumena avstro-ogrska zastava. Če to počnejo, pomeni, da se ne strinjajo s to državo, ampak kličejo eno od prejšnjih.

Prejšnja država je bila totalitarna.

Seveda.

Ali težijo k temu?

To je verjetno odvisno od skupine. Nekateri v osemdesetih letih niso imeli revme in je zato tisto obdobje zanje mogoče prijetnejše.

(Smeh.)

Šalo na stran. Jugoslavija je bila totalitaristična in je v obdobju, ko je zelo poudarjeno spoštovanje človekovih pravic, tako dogajanje neprimerno.

 

Več v tiskani izdaji revije Demokracija.

nazaj na vrh