Fenomeni

Repovž v primeru objave Grimsove družine kršil novinarski kodeksNovinarsko častno razsodišče je v primeru namestnika varuha človekovih pravic Toneta Dolčiča proti uredniku Mladine Gregi Repovžu pritrdilo pritožniku, da je Repovž v primeru objave družine poslanca SDS Branka Grimsa in primerjave z družino Josepha Goebbelsa kršil novinarski kodeks. Kodeks je bil po ugotovitvi razsodišča kršen še v dveh primerih.

Etična merila o posebni obzirnosti do otrok in predstavnikov drugih posebej ranljivih skupin veljajo tudi za satirične in podobne zvrsti v medijih, opozarja razsodišče. Strinja se z namestnikom varuha človekovih pravic za otrokove pravice Dolčičem, ki se je v imenu varuha človekovih pravic pritožil zaradi prispevka Ni vsak dr. G. že dr. Goebbels v Mladini leta 2011, da javna objava otrok, njihova prepoznavnost in primerjava z družino nacističnega zločinca pomeni kršitev 19. člena kodeksa.

Takšno javno izpostavljanje mladoletnih otrok po oceni razsodišča ni sprejemljivo v nobenem primeru, niti tedaj, če bi se starši z nastankom oziroma objavo fotografij strinjali, in ne glede na to, v kakšnih okoliščinah so fotografije nastale.

V tožbi Rupla sodišče presodilo v prid MZZDelovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, je sporočilo zunanje ministrstvo. Rupel je med drugim zahteval plačilo 20.000 evrov odškodnine zaradi diskriminacije, potem ko so mu julija lani prekinili delovno razmerje na zunanjem ministrstvu.

Po navedbah ministrstva, ki je prejelo sodbo, je sodišče ugotovilo, da je delovno razmerje tožniku prenehalo na zakonit način, v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Zavrnilo je tudi zahtevek za plačilo odškodnine kot posledice diskriminacije, ker tožnik ni dokazal, da naj bi bil neenakopravno obravnavan zaradi svojega prepričanja in članstva v politični stranki, kot je trdil v tožbi.

Naroka na sodišču sta bila 8. maja in 19. junija. Na zadnjem je med drugimi pričal tudi zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec.

Brezplačne vstopnice povečujejo obisk v kulturnih institucijahBrezplačne vstopnice so stalne spremljevalke kulturnih dejavnosti. Analiza, ki so jo opravili na ministrstvu za kulturo, pa je pokazala, da javni zavodi v kulturi nimajo niti enotne metodologije beleženja brezplačnih vstopnic niti transparentne politike njihovega razdeljevanja. Načrtujejo še analizo brezplačnih vstopnic v nevladnih organizacijah.

Ministrstvo je v analizo zajelo javne zavode, sofinancirane iz državnega proračuna. Kot so zapisali, javni zavodi na področju kulture uporabljajo instrument brezplačnih vstopnic predvsem z namenom zagotavljanja večje dostopnosti svoje dejavnosti čim širšemu krogu uporabnikov, promocije in oblikovanja občinstva.

Na področju varstva kulturne dediščine ministrstvo sofinancira deset javnih zavodov s statusom državnega muzeja ter 32 javnih zavodov s statusom pooblaščenega muzeja. V letu 2012 je bilo v muzejih, sofinanciranih iz proračuna, izdanih 1.065.679 vstopnic. Od tega je bilo 582.623 prodanih vstopnic in 483.056 brezplačnih vstopnic, kar je 45 odstotkov vseh vstopnic. V 32 pooblaščenih muzejih je bilo skupno izdanih 747.922 vstopnic, od tega je bilo 415.898 prodanih vstopnic in 332.024 brezplačnih, kar je 44 odstotkov vseh vstopnic.

Omejitve vpisa letos na 31 srednjih šolahZa vpis v srednje šole za šolsko leto 2014/2015 se je prijavilo 18.168 kandidatov (lani 17.998), v prenosnem roku pa je svojo prijavo preneslo 726 kandidatov. Vpis bo omejen na 29 javnih šolah in dveh zasebnih šolah, zato se bo moralo izbirnega postopka udeležiti skoraj 22 odstotkov kandidatov, so sporočili s pristojnega ministrstva.

Letos je v primerjavi z lanskim letom več prijav v programe poklicnega in strokovno tehničnega izobraževanja, medtem ko je prijav kandidatov v programe gimnazij letos nekaj manj kot lani, so še sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Prvotno število razpisanih mest se bistveno ni spremenilo, za novince je še vedno na voljo 5025 prostih mest, in sicer v programih nižjega poklicnega izobraževanja še 286, v programih srednjega poklicnega izobraževanja še 2564, v programih srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja še 1539, v programih gimnazij še 636 mest, od tega v splošnih gimnazijah 345 in v programih strokovnih gimnazij 291 mest.

Na ljubljanskih Žalah tudi ob letošnjih dnevih dediščine evropskih pokopališč, ki se začenjajo danes in bodo potekali do 1. junija, vabijo obiskovalce na brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča. Vodenj se lahko udeležijo s profesionalnim vodičem ali pa s pomočjo pametnih telefonov in tablic preizkusijo brezplačni mobilni vodič ARtour. Brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti in razstave bodo v tem tednu potekali po več evropskih mestih in državah. Dneve dediščine evropskih pokopališč pripravlja Združenje kulturno pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), katerega ustanovna članica je bila Mestna občina Ljubljana in v katerem aktivno sodeluje podjetje Žale. Na Žalah si bo mogoče ogledati kulturno, zgodovinsko in umetnostno dediščino pokopališča. Vodnik bo obiskovalce pričakal pred upravno stavbo ob 10. in 17. uri ter jim predstavil znamenito Plečnikovo delo, grobove znanih Slovencev in druge pomembnejše dele pokopališča Žale. Lani so ob dnevih dediščine evropskih pokopališč obiskovalcem predstavili brezplačna mobilna vodiča ARtour po pokopališču: mobilni vodič Plečnikove Žale - Vrt vseh svetih in mobilni vodič Park miru - pokopališče Žale. Letos so mobilni vodič Park miru - pokopališče Žale nadgradili s tremi novimi tematskimi sklopi. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev so ustvarili tematski sklop Pisatelji in pesniki, ki bo obiskovalce popeljal do grobov največjih slovenskih pisateljev in pesnikov. V sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije pa je nastal tematski sklop Igralci, ki bo obiskovalce popeljal do grobov največjih slovenskih igralcev. Tretji tematski sklop zajema vojna grobišča. Novi tematski sklopi bodo začeli delovati danes. Aplikacijo lahko obiskovalci namestijo na strani Google play ali spletni strani aplikacije ARtour. Aplikacija bo preko navigacijske naprave (GPS) v pametnem telefonu ugotovila, kje se nahajajo in jim ponudila ustrezno vsebino. Prikazala bo zemljevid, vse točke in še posebej točke v njihovi bližini. Ob vsaki točki se bo samodejno prikazala informacija - fotografija in širše besedilo, so sporočili iz podjetja Žale. ASCE je bilo ustanovljeno leta 2001. Namen združenja je ozaveščanje o pomenu kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč ter izmenjava izkušenj na področju ohranjanja in promocije pokopališč. Eden izmed projektov, s katerim si ASCE prizadeva pokopališča približati Evropejcem, so prav enotedenski dnevi dediščine evropskih pokopališč. STA, L.K.Na ljubljanskih Žalah tudi ob letošnjih dnevih dediščine evropskih pokopališč, ki se začenjajo danes in bodo potekali do 1. junija, vabijo obiskovalce na brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča. Vodenj se lahko udeležijo s profesionalnim vodičem ali pa s pomočjo pametnih telefonov in tablic preizkusijo brezplačni mobilni vodič ARtour.

Brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti in razstave bodo v tem tednu potekali po več evropskih mestih in državah. Dneve dediščine evropskih pokopališč pripravlja Združenje kulturno pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), katerega ustanovna članica je bila Mestna občina Ljubljana in v katerem aktivno sodeluje podjetje Žale.

Na Žalah si bo mogoče ogledati kulturno, zgodovinsko in umetnostno dediščino pokopališča. Vodnik bo obiskovalce pričakal pred upravno stavbo ob 10. in 17. uri ter jim predstavil znamenito Plečnikovo delo, grobove znanih Slovencev in druge pomembnejše dele pokopališča Žale.

Lani so ob dnevih dediščine evropskih pokopališč obiskovalcem predstavili brezplačna mobilna vodiča ARtour po pokopališču: mobilni vodič Plečnikove Žale - Vrt vseh svetih in mobilni vodič Park miru - pokopališče Žale.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Upanje, pravica in svoboda

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)