Fenomeni

Potencialne partnerice danes o osnutku koalicijske pogodbeV strankah bodo danes pregledali delovni osnutek koalicijske pogodbe, ki so jim ga posredovali iz Stranke Mira Cerarja. Delovni osnutek koalicijske pogodbe med drugim predvideva nadzorovano privatizacijo, zdravstveno reformo pa tudi davek na nepremičnine in spremembe v volilnem sistemu z uvedbo preferenčnega glasu.

Dokument, ki ga je STA posredovala ZL, izpostavlja pet temeljnih vizij, ki so pravna država, predvidljivo in enostavno poslovno okolje, okolje za razvoj profesionalnih potencialov javnih uslužbencev in kakovost njihovih storitev, odprt dialog s civilno družbo ter ustvarjalno družbo, ki bo zdrava, inovativna, kompetentna in socialna ter bo omogočila kvaliteto življenja vsem ljudem.

Kot ugotavljajo v dokumentu, je treba v izpostavljenih okvirih zasledovati vzpostavitev politike medgeneracijske solidarnosti med mladimi, zaposlenimi, brezposelnimi, upokojenci in starostniki ter načela projektnega financiranja države z izjemo socialne politike.

Mufti Grabus izrazil veselje zaradi začetka gradnje Islamskega kulturnega centraMufti Nedžad Grabus je ob današnji bajramski molitvi po koncu ramadana dejal, da praznujejo enega najsrečnejših bajramov, saj so tik pred ramazanom začeli izkopavati zemljo za Islamski kulturni center v Ljubljani. Bajramske slovesnosti so sicer potekale v 18 mestih po državi, osrednje v Športni dvorani Slovan se je udeležilo okoli 3000 vernikov.

Kot so za STA povedali na Islamski skupnosti v Sloveniji, je bil letos obisk zaradi dopustov malo manjši kot pretekla leta, a je vseeno prišlo veliko vernikov.

Ob bajramski molitvi v ljubljanski Športni dvorani Slovan se je Grabus zahvalil vsem, ki so projekt džamije podpirali in pri njem sodelovali. Hkrati je opozoril, da postopek gradnje ne bo enostaven, saj gre za zelo zahteven in drag projekt, pri katerem bodo potrebovali vztrajnost, predanost, složnost in odločnost.

Temeljni kamen za Islamski kulturni center, za katerega si islamska skupnost prizadeva že 44 let, so na zemljišču med Parmovo in Kurilniško ulico v Ljubljani položili septembra lani, pogodbo za izvedbo gradbenih del prvega dela izgradnje pa so podpisali 4. junija letos.

NLB obeležuje 20-letnico ustanovitveDanes mineva 20 let, odkar je Slovenija v dopolnitvah ustavnega zakona iz leta 1991 ustanovila NLB. Največja banka v državi se je v tem času prelevila v sodobno finančno skupino, ki pa ji je nedavna gospodarska kriza prizadejala takšen udarec, da jo je država konec lanskega leta morala rešiti in jo v celoti podržaviti.

Država je pred 20 leti na Novo Ljubljansko banko (NLB) prenesla vse poslovanje takratne Ljubljanske banke (LB) ter premoženje na računih doma in v tujini, obveznosti do tujih bank upnic in Narodne banke Jugoslavije ter obveznosti iz naslova neizplačanih deviznih vlog varčevalcev iz držav na ozemlju nekdanje Jugoslavije pa so ostale LB.

NLB je tako od ustanovitve poslovala brez bremen, povezanih z razpadom bivše skupne države, so ob obletnici poudarili v banki. Kot so spomnili, je njihovo poslovanje sprva spremljalo ugodno gospodarsko ozračje, v obdobju katerega je banka posodabljala svoje storitve ter vstopila v zavarovalniško dejavnost, upravljanje premoženja in nekatere druge spremljajoče finančne storitve.

Repovž v primeru objave Grimsove družine kršil novinarski kodeksNovinarsko častno razsodišče je v primeru namestnika varuha človekovih pravic Toneta Dolčiča proti uredniku Mladine Gregi Repovžu pritrdilo pritožniku, da je Repovž v primeru objave družine poslanca SDS Branka Grimsa in primerjave z družino Josepha Goebbelsa kršil novinarski kodeks. Kodeks je bil po ugotovitvi razsodišča kršen še v dveh primerih.

Etična merila o posebni obzirnosti do otrok in predstavnikov drugih posebej ranljivih skupin veljajo tudi za satirične in podobne zvrsti v medijih, opozarja razsodišče. Strinja se z namestnikom varuha človekovih pravic za otrokove pravice Dolčičem, ki se je v imenu varuha človekovih pravic pritožil zaradi prispevka Ni vsak dr. G. že dr. Goebbels v Mladini leta 2011, da javna objava otrok, njihova prepoznavnost in primerjava z družino nacističnega zločinca pomeni kršitev 19. člena kodeksa.

Takšno javno izpostavljanje mladoletnih otrok po oceni razsodišča ni sprejemljivo v nobenem primeru, niti tedaj, če bi se starši z nastankom oziroma objavo fotografij strinjali, in ne glede na to, v kakšnih okoliščinah so fotografije nastale.

V tožbi Rupla sodišče presodilo v prid MZZDelovno in socialno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, je sporočilo zunanje ministrstvo. Rupel je med drugim zahteval plačilo 20.000 evrov odškodnine zaradi diskriminacije, potem ko so mu julija lani prekinili delovno razmerje na zunanjem ministrstvu.

Po navedbah ministrstva, ki je prejelo sodbo, je sodišče ugotovilo, da je delovno razmerje tožniku prenehalo na zakonit način, v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Zavrnilo je tudi zahtevek za plačilo odškodnine kot posledice diskriminacije, ker tožnik ni dokazal, da naj bi bil neenakopravno obravnavan zaradi svojega prepričanja in članstva v politični stranki, kot je trdil v tožbi.

Naroka na sodišču sta bila 8. maja in 19. junija. Na zadnjem je med drugimi pričal tudi zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Za pravico in resnico

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://www.demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)