V Trebnjem slovesnost ob 150-letnici smrti misijonarja Friderika Ireneja Barage

  • Napisal  B.S.
Friderik Irenej Baraga Friderik Irenej Baraga Foto: Catholic News Agency

V župnijski cerkvi v Trebnjem se bo danes ob 10. uri začelo slovesno somaševanje ob 150-letnici smrti slovenskega misijonarja med indijanskimi ljudstvi, škofa, etnologa, jezikoslovca in pisca več knjig Friderika Ireneja Barage. Somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil novomeški škof Andrej Glavan. Z novomeške škofije so sporočili, da se bodo z omenjeno slovesnostjo spomnili misijonarja Barage, ki je 9. januarja 1868 umrl v Marquettu v ZDA. Maši bodo sledili molitev za Baragovo beatifikacijo, priložnostna akademija in srečanje kolednikov novomeške škofije.

V počastitev omenjene obletnice bo novomeška škofija ob njegovem rojstnem dnevu junija pripravila še slovesno mašo in molitev za Baragovo beatifikacijo. Povabila bo tudi na junijski pohod po Baragovi poti in na septembrsko nedeljo svetniških kandidatov z osrednjim dogodkom v trebanjski župnijski cerkvi. V trebanjski Baragovi galeriji bo do konca leta na ogled razstava o Baragovem življenju, so še sporočili s Škofije Novo mesto.

Friderik Irenej Baraga se je leta 1797 rodil v manjši podeželski graščini v Mali vas pri Dobrniču. Med letoma 1821 in 1824 je bil na ljubljanskem bogoslovju, po službovanjih v Šmartinu pri Kranju in Metliki pa se je zaradi potreb v misijonskih pokrajinah odločil za pot v Ameriko, kamor je prispel leta 1830.

Med drugim je deloval na severovzhodni obali Michiganskega jezera pri Indijancih rodu Ottawa. Naučil se je njihovega jezika in sestavil slovar ter slovnico. Od tam je nadaljeval ob reki Grand River, kjer je ustanovil novo misijonsko postojanko.

Leta 1835 je odšel na južno obalo otoka La Pointe, kjer so bivali Indijanci rodu Očipve in kjer je Baraga napisal več knjig, med temi knjigo Zgodovina, značaj, šege in navade severnoameriških Indijancev. Z etnografsko zbirko, ki jo je podaril Deželnemu muzeju v Ljubljani, in monografijo o severnoameriških Indijancih, je tudi začetnik slovenske etnografije drugih ljudstev.

Leta 1843 se je preselil v novo misijonsko postojanko v L'Ans, kjer je postavil vas za preganjane Indijance. Papež Pij IX. ga je leta 1853 imenoval za apostolskega vikarja in škofa v Cincinnatiju. V Marquettu v ZDA je umrl 9. januarja 1868. Tam so ga tudi pokopali.

Leta 2012 je kardinalska komisija potrdila junaško stopnjo kreposti škofa Barage. Papež Benedikt XVI. je tega leta zanj odobril naziv častitljivi božji služabnik, za njegovo beatifikacijo pa Cerkev potrebuje še priznanje čudeža na njegovo priprošnjo.

V prezidanem gradiču oz. v Baragovi rojstni hiši v Mali vasi sta urejeni spominski sobi. Pred hišo raste lipa, ki naj bi jo po vaškem izročilu zasadili v času njegovega rojstva. V pročelje omenjene stavbe so tedanji lastniki leta 1897 vzidali spominsko ploščo. Novomeška škofija je po Baragi poimenovala svoj zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti.

B.S.

nazaj na vrh