V Parizu poteka tradicionalni letalski sejem

  • Napisal  L. K.
Macron odpira sejem letalstva v Parizu. Macron odpira sejem letalstva v Parizu. Foto: Vir: Twitter

Predstavniki letalske industrije so se zbrali v Parizu, kjer se danes začenja največji letalski salon na svetu. V civilnem letalstvu so tokrat najbolj 'vroča' ozkotrupna letala za kratke in srednje dolge proge. Znova bo v ospredju 'tekma' Airbusa in Boeinga, a duopol ima nekaj 'izzivalcev'.

Evropski Airbus in ameriški Boeing sicer nimata resne konkurence, kljub temu, pa imata 'izzivalce', predvsem iz Rusije in Kitajske, kjer preskušajo svoja letala za regionalne lete.

Boeing bo med drugim predstavil model 737 Max 9, konkurenčno orožje proti Airbusu v segmentu 'stiskanja' sedežev na krovu. Airbusov največji član flote na srednje dolge linije, povsem novi A321neo, ima lahko v povsem ekonomski različici 236 sedežev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Boeinga prihaja tudi model 737 Max 10, ki bo 'ujel' zmogljivosti, medtem ko je lažji in cenejši, so pojasnili v tem proizvajalcu letal, kjer so končali testiranje letala in so pripravljeni sprejemati naročila.

"To letalo daje možnost letalskim družbam za povečanje zmogljivosti in najnižje stroške na sedež za ozkotrupno letalo," je pojasnil Randy Tinseth iz Boeinga in dodal: "Enostavno, 737 Max 10X bo najbolj dobičkonosno ozkotrupno letala, kar ga je letalska industrija kdaj videla."

Airbus bo medtem na salonu predstavljal nov model letala za dolge proge A350-1000, Boeing svojega 787-10 dreamlinerja, ukrajinski Antonov pa letalo 132 D.

Medtem ko se bodo naročila v civilnem letalstvu verjetno gibala pod 130 milijard dolarjev, kolikor je bilo poslov na pariškem sejmu sklenjenih nazadnje, pa je industrija še vedno optimistična o vzdrži dolgoročni rasti.

Airbus je v začetku meseca ocenil, da se bo povpraševanje po velikih potniških letalih v prihodnjih 20 letih več kot podvojilo, predvsem na račun azijskih trgov. Po ocenah naj bi v prihodnjih dveh desetletjih potrebovali 35.000 novih letal, vrednih 5300 milijard dolarjev.

Letalski salon v Parizu bo odprt do nedelje, po pričakovanjih bo pritegnil 150.000 strokovnjakov letalstva iz 2370 podjetij.

nazaj na vrh