Danes obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: MZaplotnik/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Danes obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod geslom V poklon življenju. Ta dan predstavlja poziv državam k izvedbi nacionalnih programov za zagotavljanje prometne varnosti. Povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so čisto vse posledice prometnih nesreč nesprejemljive.

Kot so zapisali v Zavodu Varna pot, je svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč odgovor na potrebo žrtev prometnih nesreč po javnemu priznanju njihovega trpljenja in izgube. Letošnje mednarodne aktivnosti se odvijajo v okviru poziva k zmanjšanju števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah za 50 odstotkov do leta 2020.

Smrt ali poškodba v prometni nesreči je nenaden in travmatičen dogodek, ki ima dolgotrajen ali celo trajen vpliv na življenje celotne družine. Vsako leto se številu poškodovanih in trpečih zaradi izgube ljubljene osebe po vsem svetu prišteje več milijonov novih.

Občutek žalosti in nemoči te ogromne skupine je še toliko večji, ker je veliko število žrtev mladih in ker bi veliko število prometnih nesreč lahko in morali preprečiti. Tudi odnos javnosti do smrti, poškodb in žrtev prometnih nesreč povečuje občutek nemoči, saj je le-ta velikokrat nezadosten in neprimeren do izgube življenja ali kakovosti življenja.

Po številnih dogodkih, komemoracijah in drugih aktivnostih ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki so potekale v minulih dneh, bo danes v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja potekala maša za vse žrtve prometnih nesreč.

nazaj na vrh