Zunanji ministri EU o uresničevanju globalne strategije EU

  • Napisal  L. K.
Evropske zastave. Evropske zastave. Foto: arhiv Demokracije

Zunanji ministri Evropske unije so se danes sestali v Luxemborgu in obravnavali uresničevanje globalne strategije EU, sodelovanje med EU in Natom, boj proti terorizmu, zunanje vidike migracij, Irak in odnose med Katarjem ter ostalimi državami Zaliva.

Visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je na srečanju predstavila prvo poročilo o izvajanju globalne strategije EU ter pri tem izpostavila, da sta varnost in obramba ključna elementa za kredibilno vlogo EU v svetu. Ministri so pozdravili napredek pri uresničevanju strategije, pri čemer so poudarili, da je zaradi nepredvidljivosti dogajanj v svetu potrebno ohraniti dinamiko, predvsem pa ohraniti in krepiti enotno nastopanje EU na mednarodnem prizorišču, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve, poroča STA.

V sklopu razprave o sodelovanju med EU in Nato je Mogherinijeva predstavila skupno poročilo EU in Nato o izvajanju dogovorjenih 42 predlogov krepitve sodelovanja. Minister Erjavec je ob tem izpostavil predvsem soočanje s hibridnimi grožnjami in kibernetskimi napadi, sodelovanje v operacijah na morju ter skupno krepitev sposobnosti partnerjev na Zahodnem Balkanu in vzhodni ter južni soseščini EU.

V kontekstu boja proti terorizmu so zunanji ministri izpostavili povezanost notranjega in zunanjega vidika varnosti ter potrebo po krepitvi sodelovanja z državami Severne Afrike, Bližnjega vzhoda, Zahodnega Balkana, Sahela, afriškega roga ter Turčijo. Poudarili so tudi aktivno sodelovanje s ključnimi strateškimi partnerji in z regionalnimi ter mednarodnimi organizacijami.

Ključna tematska področja okrepljenega odzivanja EU vključujejo preprečevanje nasilnega ekstremizma, rekrutiranje in radikalizacijo preko interneta, soočanje s tujimi terorističnimi borci, financiranje terorizma ter povezavo med terorizmom in mednarodnim organiziranim kriminalom. Minister Erjavec je v razpravi izpostavil potrebo po okrepljenem angažmaju na področju soočanja z vzroki radikalizacije in nasilnega ekstremizma. Poudaril je tudi pomen vključitve boja proti terorizmu v politični dialog z državami Zahodnega Balkana, Bližnjega vzhoda, Severne Afrike in Zaliva. Obenem je potrebno posebno pozornost namenjati perspektivi prihodnosti mladih.

Ministri so tudi izmenjali poglede na uresničevanje partnerskega okvira za sodelovanje s tretjimi državami. Posebno pozornost pri tem so namenili migracijam preko srednje-sredozemske poti. Svet za zunanje zadeve je pozdravil napredek na področju boja proti tihotapcem in tesnejše sodelovanje EU s ključnimi afriškimi državami. V zvezi z Irakom so zunanji ministri EU evropsko službo za zunanje delovanje pozvali k pripravi smernic nove strategije EU za podporo Iraku. Ministri so ob tem pozdravili napore Iraka v boju proti skrajni skupini Islamska države ter ohranitvi etnične in verske raznolikosti Iraka. Poudarili so pomen stabilizacije razmer in zaščite civilistov ter zagotavljanje humanitarne pomoči.

V luči zaostrovanja odnosov med državami Zaliva so ministri za zunanje zadeve izmenjali poglede in stališča. Poudarili so potrebo po krepitvi diplomatskih prizadevanj EU za končanje krize ter izrazili pričakovanje, da se bodo vpletene države izognile zaostrovanju razmer in uspele v najkrajšem času rešiti nesoglasja s političnim dialogom. Mogherinijeva je obvestila o svojih aktivnostih in pogovorih tako z ministrom za zunanje zadeve Katarja kot tudi ministrom za zunanje zadeve Saudske Arabije.

Ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU se je Erjavec udeležil tudi ministrskega zasedanja Vzhodnega partnerstva. Ministrsko srečanje Vzhodnega partnerstva je predstavljalo dobro podlago za začetek priprav na vrh Vzhodnega partnerstva, ki bo potekal konec novembra. Ministri so ob tem poudarili, da Vzhodno partnerstvo predstavlja ključno politiko EU za razvoj in stabilnost vzhodnih partnerskih držav (Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina), so še sporočili z MZZ.

nazaj na vrh