Zgodovinsko srečanje Trumpa in Kima naj bi se zgodilo do letošnjega maja

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Nicor/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Chung Eui-yong je po srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Beli hiši dejal, da je severnokorejski voditelj Kim Jong-un izrazil pripravljenost za jedrsko razorožitev svoje države in povabil Trumpa na pogovor, ta pa je povabilo sprejel.

Do srečanja naj bi prišlo do maja, ni pa še znano kje. Trump ne bo šel v Pjongjang, Kima ne bo v Washington in treba bo najti nevtralni teren.

Države, kot je Slovenija, so se doslej ponujale kot možen kraj srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, o možnosti severnokorejsko-ameriškega vrha pa doslej ni nihče razmišljal.

Pred vrhom ZDA-Severna Koreja bo predvidoma aprila prišlo do vrha med Južno in Severno Korejo.

Chung Eui-yong je pred Belo hišo še dejal, da Kim Jong-un sprejema nadaljevanje rednih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter da se bo Severna Koreja vzdržala novih jedrskih in raketnih poskusov.

Oboje je veliko presenečenje, saj sta doslej Rusija in Kitajska pozivali ZDA, naj se odpovedo vojaškim vajam, ker bodo na ta način morda Kima prepričale v pogajanja.

Chung je Trumpu poročal o pogovorih njegove delegacije pred kratkim v Pjongjangu in dejal, da sta Trumpovo vodstvo ter njegova politika maksimalnega pritiska skupaj z mednarodno solidarnostjo pripeljala do tega, o čemer govori. Prenesel mu je tudi pohvalo in priznanje predsednika Moona Jae-ina.

Kim Jong-un je delegaciji Južne Koreje povedal, da je zavezan jedrski razorožitvi in obljubil, da se bo Severna Koreja vzdržala nadaljnjih jedrskih ali raketnih poskusov, ter izrazil razumevanje, da se morajo rutinske skupne vojaške vaje med Južno Korejo in ZDA nadaljevati.

Izrazil je tudi željo, da se čim prej sestane s Trumpom. "Predsednik Trump je bil hvaležen za poročilo in je dejal, da se bo sestal s Kimom do maja, da se doseže trajna denuklearizacija," je dejal Chung in izrazil optimizem glede nadaljevanja diplomatskega procesa za možnost mirne rešitve.

Na koncu je še pribil, da so Južna Koreja, ZDA in partnerji odločni v vztrajanju, da ne bodo ponavljali napake iz preteklosti in se bo pritisk nadaljeval, dokler Severna Koreja ne uskladi besed z dejanji.

ZDA so se leta 1994 namreč dogovorile s Severno Korejo o odpovedi jedrskemu programu v zameno za okrog štiri milijarde dolarjev pomoči v energiji. ZDA so med drugim obljubile pomoč pri izgradnji jedrskega reaktorja na lahko vodo, vendar so projekti zaostajali, Severna Koreja pa je z jedrskim programom nadaljevala.

Predsednik George Bush mlajši je leta 2002 Severno Korejo uvrstil med tako imenovane države osi zla (skupaj z Iranom in Irakom), diplomatska prizadevanja pa so dokončno propadla leta 2006 s prvim jedrskim poskusom Pjongjanga.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da Trump zelo ceni prijazne besede delegacije Južne Koreje in predsednika Moona Jae-ina.

"Povabilo za srečanje s Kim Jong-unom na še nedoločenem kraju in ob nedoločenem času bo predsednik Trump sprejel. Veselimo se Severne Koreje brez jedrskega orožja, medtem pa morajo sankcije in maksimalni pritisk veljati naprej," je sporočila Sandersova.

Trump se je odzval na Twitterju. "Kim Jong-un je govoril o jedrski razorožitvi z južnokorejskimi predstavniki, ne samo o zamrznitvi. Prav tako nobenih raketnih poskusov Severne Koreje v tem času. Velik napredek je bil narejen, vendar sankcije ostajajo, dokler ne bo dosežen dogovor. Načrtovano je srečanje!"

Če bo do srečanja med Trumpom in Kimom res prišlo, bo to prvo takšno srečanje v zgodovini med ameriškim in severnokorejskim voditeljem, torej med državama, ki sta formalno še vedno v vojni, saj se je korejska vojna v letih 1950-1953 končala le s premirjem in črto premirja še vedno varujejo ameriški vojaki.

Napoved srečanja med Trumpom in Kimom ter izraz pripravljenosti Severne Koreje, da se jedrsko razoroži, je dobrodošla novica po več kot letu dni napetosti in medsebojnega zmerjanja med obema voditeljema.

Trump se je konec preteklega tedna pošalil, da se mora z "norcem" ukvarjati severnokorejski voditelj, ne pa on in ameriški analitiki, med njimi tudi tisti, ki ne marajo predsednika, mu sedaj priznavajo, da je njegov nekonvencionalen pristop obrodil sadove.

Trump je Kima med drugim zmerjal z raketnim možicljem in mu zabrusil, da ima večji jedrski gumb, ZDA pa so v Varnostnem svetu ZN ob nadaljevanju jedrskih in raketnih poskusov Severne Koreje uspevale dobivati podporo Kitajske za vedno nove sankcije.

Ključna je bila podpora Kitajske, ki ima največji vpliv na Severno Korejo, saj je njena največja trgovinska partnerica.

Peking je za podporo pri Severni Koreji od Trumpa dobival odpustke glede velikega trgovinskega primanjkljaja, kar se bo zdaj zaradi povišanja carin na uvoz jekla in aluminija verjetno malce zapletlo.

nazaj na vrh