Vsak primer moramo ocenjevati individualno

  • Napisal  B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Mateusz Morawiecki Mateusz Morawiecki Twitter

Glas predsednika vlade Mateusza Morawieckega v razpravi v Münchnu ni niti v najmanjši meri služil zanikanju holokavsta niti ni pripisoval judovskim žrtvam nikakršne odgovornosti za nemški genocid, piše v izjavi za javnost, ki jo je podala poljska vlada.

Nasprotno – predsednik vlade Mateusz Morawiecki je večkrat in odločno nasprotoval zanikaniu nepredstavljivega genocida, kakršen je bil množično iztrebljanje evropskih Judov, kot tudi vsem pojavnim oblikam antisemitizma. Pogosto je tudi poudarjal, da želi poljska stran spoštovati judovsko občutljivost ter nadaljevati dialog z Izraelom in diasporo v duhu resnice ter vzajemnega zaupanja.

Besede, ki jih je izgovoril predsednik vlade Republike Poljske, je treba interpretirati kot vabilo k iskrenemu pogovoru o zločinih, storjenih nad Judi – skladno z dejstvi in ne glede na narodnost tistega, ki jih je v konkretnem primeru zagrešil, pri njih sodeloval ali pomagal. Vsak primer moramo ocenjevati individualno, nobeno od teh posameznih nizkotnih dejanj pa ne more zvaliti odgovornosti na celotne zavojevane in okupirane narode. Poudariti je treba tudi, da so bili uničenje, podjarmljenje in okupacija poljske države s strani nemškega Tretjega rajha pogoj za iztrebljanje judovskega naroda. Pred drugo svetovno vojno so poljski Judje na poljski zemlji živeli, delali in ustvarjali celih 800 let.

Hkrati se je treba pogumno in odločno boriti tudi proti natolcevanju, kakršno so vsi poskusi enačenja ali mešanja nemških organizatorjev in storilcev zločinov z narodi, ki so bili žrtve, posebej še z judovskim, romskim in poljskim narodom, ki so bili žrtve strašnih preganjanj in umorov, ki jih je izvedla nemška stran, je zapisano v izjavi.

B.S..

nazaj na vrh