Višegrajska skupina bo Italijanom pomagali financirati libijsko obalno stražo

  • Napisal  Skandal24.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Italijanski notranji minister Salvini in madžarski državni sekretar za zadeve EU Takacs Italijanski notranji minister Salvini in madžarski državni sekretar za zadeve EU Takacs Twitter

Višegrajska skupina bo namenila 35 milijonov evrov za krepitev libijske obalne straže z namenom, da bi zaustavili ilegalne migracije v Evropo, je najavil madžarski državni sekretar.

Madžarski državni sekretar za zadeve EU Szabolcs Takacs se je v Rimu srečal z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem, kjer je po poročanju Voice of Europe izrazil solidarnost z Italijo in povedal, da Višegrajska skupina podpira Rim v njegovem boju proti ilegalnim migrantom.

“Delimo pogled italijanske vlade, da morajo ilegalni migranti na poti v Evropo biti ustavljeni na afriški obali,” je povedal Takacs. Italija je do sedaj finančno podpirala libijsko obalno stražo z namenom krepitve boja proti tihotapcem, zdaj pa se Italiji namerava priključiti tudi Višegrajska skupina. Za ta namen so Višegrajci pripravljeni vložiti 35 milijonov evrov.

Ilegalne migracije se lahko ustavi
S prepovedjo ladij, ki so prevažale migrante, je Italija pokazala, da se lahko pomorske ilegalne migracije ustavi. Ob tem je Takacs dodal, da je Salvinijeva migracijska politika lep primer, kako se z ilegalno migracijo ni potrebno sprijazniti ali pa jo zgolj blažiti. Če se resno pristopi k zadevi, se jo lahko ustavi. “Strinjamo se, da če ustavimo ilegalno migracijo izven Evrope, ni potrebe po internih debatah v Evropi,” je povedal Takacs.a

nazaj na vrh