Velesile staknile glave: Macron in Merklova o Siriji s Putinom

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Kako se bo odločil "ruski car"? (foto: Wikipedia) Kako se bo odločil "ruski car"? (foto: Wikipedia)

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel bosta danes o implementaciji resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) o prekinitvi ognja v Siriji predvidoma govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Medtem sirski režim po navedbah nevladne organizacije nadaljuje obstreljevanje Vzhodne Gute.

 

Dva od napadov, o katerih danes v Vzhodni Guti poroča Sirski observatorij za človekove pravice, sta bila izvedena na obrobje največjega naselja Duma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem so iz urada francoskega predsednika po sprejetju resolucije o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji v VS ZN sporočili, da nameravata Macron in Merklova danes s Putinom spregovoriti o uresničevanju dogovora, s katerim naj bi omogočili dostavo humanitarne pomoči in evakuacijo bolnikov in ranjenih. Razprava se bo osredotočila na "implementacijo resolucije in politični zemljevid do trajnega miru v Siriji", so zapisali.

V obstreljevanju Vzhodne Gute naj bi ta teden umrlo več kot 500 civilistov. V soboto naj bi našteli najmanj 41 novih civilnih žrtev, vključno z osmimi otroki. Rusija sodelovanje v napadih zanika.

VS ZN v resoluciji zahteva prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej Siriji, da bi omogočili "varno, nemoteno in stalno" dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih. Zaradi zadržkov Moskve, stalne članice VS ZN s pravico veta, so glasovanje od četrtka večkrat prestavili in usklajevali besedilo.

Da bi dobile podporo Moskve, so iz predloga resolucije umaknili določilo, da se bo prekinitev ognja začela 72 ur po sprejemu resolucije. Sedaj tako določa začetek prekinitve ognja "brez odlašanja". Izločili so tudi navedbo o "takojšnji" dostavi pomoči in evakuaciji.

Sprejem resolucije je pozdravilo tudi turško zunanje ministrstvo. Ob tem pa so v Ankari poudarili, da bodo nadaljevali boj proti "terorističnim organizacijam", ki ogrožajo ozemeljsko celovitost Sirije.

Turška vojska je pred približno mesecem dni sprožila ofenzivo na sirski Afrin. Ozemlje na severu Sirije je pod nadzorom kurdske milice YPG, ki je za turško stran sirska veja prepovedane kurdske Delavske stranke.

K takojšnji zaustavitvi nasilja v Siriji je danes pozval tudi papež Frančišek. "Ta februar je bil eno od najbolj nasilnih obdobij v sedemletnem konfliktu," je v nedeljski molitvi dejal Frančišek. "Vse to je nečloveško. Proti zlu se ni mogoče boriti z drugim zlom," je menil.

"Zato nujno pozivam k takojšnji zaustavitvi nasilja, ki bi omogočila dostop do humanitarne pomoči - hrane in zdravil - in evakuacijo ranjenih in bolnih," je dodal poglavar rimskokatoliške cerkve.

nazaj na vrh