V Franciji z mašo obeležili spomin na žrtve napada ISIS

Prizorišče petkovega terorističnega napada v Franciji. Na delu je bil spet islamski skrajnež. Foto: Twitter Prizorišče petkovega terorističnega napada v Franciji. Na delu je bil spet islamski skrajnež. Foto: Twitter

V običajno mirnem podeželskem mestecu Trebes na jugu Francije so se danes z mašo spomnili žrtev petkovega terorističnega napada, v katerem je pripadnik skrajne Islamske države Radouane Lakdim ubil štiri in ranil tri ljudi. Med žrtvami je bil tudi policist Arnaud Beltrame, ki se je morilcu ponudil v zameno za talko.

 

Cerkev svetega Štefana v mestecu je bila danes zjutraj nabito polna žalujočih. Del množice je moral obred zaradi prenatrpanosti cerkve spremljati kar na njenem dvorišču, kjer so pridigo poslušali prek zvočnikov. Obred je vodil škof bližnjega srednjeveškega mesta Carcassonne, kjer je 25-letni skrajnež začel svoj morilski pohod. Pretreseni prebivalci so v spomin na žrtve pred mestno hišo položili tudi vence s sporočilom "Konec nasilju, konec, konec", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pariški župnik Philippe Guitart je opozoril pred morebitnim valjenjem krivde na celotno muslimansko skupnost. "Ljudem moramo pomagati, da se naučijo živeti skupaj," je dejal.

Mesto Trebes, ki šteje okoli 5000 prebivalcev, leži le osem kilometrov stran od priljubljenega srednjeveškega mesta Carcassonne. Tu bo shod v spomin na žrtve potekal na velikonočno soboto.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi najhujšega terorističnega napada v času svojega predsedniškega mandata za prihodnji teden že napovedal sestanek varnostnih enot, ki nadzorujejo posameznike, osumljene radikalizacije. Te so namreč Lakdima spremljale že pred napadom, vendar so ocenile, da ne predstavlja grožnje.

25-letni skrajnež, oborožen s pištolo, nožem in doma narejenim eksplozivom, je morilski pohod pričel v petek v Carcassonnu. Tu je ubil enega človeka in ustrelil dva, od tega enega policista. Nato se je odpravil v Trebes, kjer je v supermarketu ubil še dva človeka - stranko in uslužbenca - in zajel talce. Njegova zadnja žrtev je bil policist Bletrame, ki se je ponudil v zameno za talko, ki jo je terorist uporabil za živi ščit. Ta je to ponudbo sprejel, nato pa je policista, ko so posredovale protiteroristične enote, večkrat ustrelil in zabodel. Policist, ki ga je Macron poimenoval za junaka, je nato isti dan ponoči v bolnišnici podlegel poškodbam.

Policija je med posredovanjem ubila islamskega napadalca. Zatem pa je še isti dan prijela njegovo partnerico, v soboto pa tudi njegovega radikaliziranega prijatelja.

nazaj na vrh