Uspeh proti islamistom - ameriška vojska v Somaliji ubila enega od vodij Al Šababa

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia) Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia)

Ameriška vojska je po lastnih navedbah v letalskem napadu v Somaliji ubila enega od vodij teroristične skupine Al Šabab, ki je načrtoval teroristični napad na letalsko oporišče Manda Bay v Keniji januarja, v katerem so umrli trije Američani. Poleg njega so ubili tudi njegovo soprogo, ki je bila tudi članica Al Šababa, so sporočili v torek.

 

Napad v bližini kraja Sakov v Somaliji so izvedli v soboto. Ameriška vojska je oba identificirala kot visoka člana Al Šababa. Moški je bil eden od vodij, odgovoren za načrtovanje in usmerjanje terorističnih operacij na meji s Kenijo, med drugim na oporišče Manda Bay, poroča ameriški CNN.

V začetku januarja je Al Šabab v napadu na letalsko oporišče Manda Bay v Keniji ubila tri Američane. Šlo je za prvi napad pripadnikov te afriške podružnice Al Kaide na Američane, pri čemer je bilo uničenih tudi nekaj letal, helikopterjev in vozil.

Američani letališče Manda Bay že desetletje uporabljajo za urjenje in sodelovanje z državami vzhodne Afrike v boju proti Al Šababu, ki ima sedež v Somaliji, vendar izvaja napade tudi v okoliških državah. V Keniji je bilo več napadov na šole, trgovske centre in šolske avtobuse.

nazaj na vrh