Umrl policist, ki je prevzel mesto talca! Fanatik Islamske države tako umoril štiri Francoze in jih več ranil!

Največ terorističnih napadov v Franciji je bilo leta 2015 in 2016. Zemljevid: history.libraries.wsu.edu Največ terorističnih napadov v Franciji je bilo leta 2015 in 2016. Zemljevid: history.libraries.wsu.edu

Francoski policist, ki se je v petek v kraju Trebes na jugu Francije ponudil teroristu v zameno za talko, je umrl. S tem je postal četrta žrtev napadalca, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Politika multikulturalizma je tako včeraj zahtevala štiri smrtne žrtve in več ranjenih.

45-letni podpolkovnik Arnaud Beltrame je bil med prvimi policisti, ki so prispeli v supermarket v Trebesu, kjer je oboroženi napadalec zajel okoli 50 nakupovalcev in osebja. Beltrame se je nato ponudil v zameno za talko, kar je napadalec sprejel, nato pa ga je ob posredovanju protiteroristične enote ustrelil in zabodel.

Ponoči je Beltrame za posledicami ran v bolnišnici umrl, je sporočil francoski notranji minister Gerard Collomb. "Podpolkovnik Arnaud Beltrame je umrl. Umrl je za svojo domovino. Francija ne bo nikoli pozabila njegovega herojstva," je na Twitterju zapisal minister.

Pogumnega policista je pred tem pohvalil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Rešil je življenja, dokazal izjemen pogum in si zasluži spoštovanje kolegov in celotne države," so sporočili iz predsednikove pisarne.

S smrtjo policista se je število žrtev petkovega terorističnega napada povzpelo na štiri. Napad je izvedel 25-letni Radouane Lakdim, ki se je označil za borca džihadistične skupine Islamska država. To je bil prvi večji islamistični napad v Franciji po oktobru lani, ko je islamski skrajnež v Marseillu zabodel dve ženski.

Spomnimo. Kot je povedal včeraj notranji minister Gerard Collomb, je bil napadalec 26-letni Redouane Lakdim, ki je bil sicer znan policiji kot manjši prekupčevalec z mamili, a ga niso imeli za teroristično grožnjo. "Bil je že pod nadzorom, ko se je nenadoma odločil za akcijo," je povedal Collomb na kraju incidenta.

Ni pa minister potrdil prejšnjih navedb virov varnostnih služb, da naj bi bil napadalec po poreklu iz Maroka in da je bil tudi na seznamu islamističnih skrajnežev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za AFP povedal neimenovani varnostni vir, je pred posredovanjem policije uspelo pobegniti vsem zajetim strankam in uslužbencem trgovine. Prav tako je uspelo pobegniti policistu, ki ga je zajel napadalec v zameno za talce, vendar je bil pri tem ranjen.

Minister Collomb je že ocenil, da je policist, ki je prevzel mesto talcev, velik heroj. Je pa njegovo stanje zdaj resno, je povedal minister.

Omenjeni varnostni vir je sicer za AFP pojasnil še, da je napadalec po do sedaj zbranih informacijah v mestu Carcassonne in okolici ubil tri ljudi, še štiri pa ranil. Najprej je v petek zjutraj v Carcassonnu zajel avtomobil, ustrelil in ranil voznika ter ubil potnika.

Nato se je s tem avtomobilom odpeljal in streljal na skupino policistov, ki se je rekreirala, ter enega izmed njih ranil. Zatem se je odpeljal v bližnje mestece Trebes in napadel supermarket družbe Super U, kjer je ubil še najmanj dve osebi, še dva policista pa sta bila potem ranjena v posredovanju, je za AFP pojasnil omenjeni vir.

Drama s talci v Trebesu, slikovitem srednjeveškem mestecu na jugozahodu Francije z okoli 5000 prebivalci, je trajala okoli tri ure. Po navedbah prič je napadalec v trgovino vdrl okoli 11.15, oborožen z noži, puško in granatami. Pri tem je vzklikal "Alah akbar" in začel streljati, je za radio FranceInfo povedala ena od strank v trgovini.

"Videla sem odprta vrata v hladilnico in sem pozvala ljudi, da se skrijemo tja," je še povedala. "Bilo nas je kakih deset in pobegnili smo skozi zasilni izhod v zadnjem delu trgovine," je še dodala.

Po prihodu policistov na območje trgovine se je napadalec odločil, da zajete talce zamenja za enega policista. Ta je bil potem skupaj še z enim policistom ranjen v posredovanju posebne protiteroristične policijske enote. Napadalec pa je bil ubit, navaja AFP.

Predsednik države Emmanuel Macron je že pohvalil hiter odziv policistov in reševalcev in napovedal, da se bo iz vrha EU v Bruslju kmalu vrnil v Pariz, da bo lahko usklajeval odzive na ta napad.

Premier Edouard Philippe je povedal, da vse informacije za zdaj kažejo na to, da je šlo za teroristično dejanje. Tudi tožilstvo primer obravnava kot teroristično dejanje.

Philippe je zaradi napada tudi prekinil obisk v kraju Mulhouse na vzhodu Francije, notranji minister Gerard Collomb pa se je odpravil na območje Carcassonna.

To je bil prvi džihadistični napad v Franciji po oktobru lani, ko je napadalec pred glavno železniško postajo v Marseillu do smrti zabodel dve ženski.

Ni še povsem jasno, ali je bil napadalec res povezan s skupino IS. Ta je sicer na spletni strani, ki objavlja njihovo propagando, prevzela odgovornost za napad v Trebesu, vendar bo treba počakati še na potrditev teh navedb.

IS je namreč že večkrat podprla napade na zahodne cilje in navedla, da so jih izvedli njihovi "vojščaki", čeprav je šlo dejansko za "volkove samotarje", ki so se sicer navdušili nad ideologijo IS, kakih aktivnih stikov s skupino pa dejansko niso imeli.

V Franciji so sicer oktobra lani odpravili izredne razmere, a v državi še vedno vlada visoka napetost zaradi niza terorističnih napadov, ki se je začel leta 2015 z napadom na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu. V tem napadu je bilo ubitih 12 ljudi.

Novembra istega leta je Pariz pretresel usklajen napad džihadistov IS, ki so pobili 130 ljudi v barih, restavracijah, v koncertni dvorani in pred nacionalnim stadionom. Francija je zatem uvedla izredne razmere v državi, kljub temu pa to ni preprečilo napada julija 2016, ko je moški s tovornjakom zapeljal v množico v Nici in ubil 84 ljudi. Tudi ta napad si je pripisala IS.

 

 

nazaj na vrh