Trump: Iran ne spoštuje v celoti jedrskega sporazuma s stalnimi članicami VS in Nemčijo

  • Napisal  Demokracija
Trump bo svojo odločitev glede Irana sporočil jutri. Trump bo svojo odločitev glede Irana sporočil jutri. Foto: Twitter

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je danes sporočila, da bo predsednik Donald Trump v petek popoldne govoril o svoji strategiji do Irana. Trump bo predvidoma povedal, da Iran ne spoštuje v celoti jedrskega sporazuma s stalnimi članicami Varnostnega sveta in Nemčijo.

Trump mora po zakonu vsake tri mesece kongresu sporočiti, ali Iran spoštuje sporazum, po katerem se je v zameno za odpravo sankcij odpovedal razvoju jedrskega orožja in sprejel mednarodne inšpekcije. Trump je želel že aprila sporočiti, da Iran tega ne spoštuje, pa so ga prepričali, da je še prezgodaj, ker mu šele sestavljajo celovito strategijo do Irana.

Julija je sodelavcem zagotovil, da je to zadnjič, da potrjuje iransko spoštovanje dogovora, ki ga je med kampanjo označil za največjo katastrofo v zgodovini ZDA, septembra pa je že polagal temelje za spremembo stališča v New Yorku na začetku zasedanja Generalne skupščine ZN.

Od zaveznikov sicer sliši svarila, naj pusti sporazum pri miru in tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) zatrjuje, da se dogovor spoštuje. Trump naj bi privolil v kompromis, ki predvideva, da kongres obvesti, da Iran ne spoštuje dogovora, kongres pa naj potem dela na ustreznih spremembah, čeprav sankcij nemudoma ne bo. Kongres ima za odločitev čas 60 dni.

nazaj na vrh