Titovo razkošje leži v ruševinah Izpostavljeno

  • Napisal  B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Kupari Kupari blic.rs

V času socialistične Jugoslavije so Kupari pri Dubrovniku imeli vzdevek »Jugoslovanski Havaji«. Ne le zaradi prelepega okolja, pač pa tudi zaradi razkošnega vojaškega letovišče, ki se je tam nahajalo.

Lepoto Kuparov je sicer prvi odkril češki podjetnik, ki je leta 1924 zgradil v Kuparih hotel. Hotel je bil eden najbolj razkošnih in modernih na Jadranu, med drugim je imel lastno električno napeljavo, kegljišče, teniško in nogometno igrišče, svojo ambulanto, apoteko in pošto.

Petične goste je pregnala druga svetovna vojna, po vojni pa je komunistična oblast hotel nacionalizirala v imenu ljudstva. No, ljudstvo v to področje sploh ni imelo dostopa, ker je hotel in okolico prevzela jugoslovanska vojska, ki je ustanovila vojaško letovišče. Poleg starega hotela so zgradili še dva nova, posebno rezidenco za »najljubšega sina vseh naših narodov in narodnosti« tj. Broza in vrsto pomožnih objektov in pri tem niso skoparili z denarjem. V tem letovišču so lahko letovali le najvišji vojaški poveljniki, najvišji partijski in državni funkcionarji in izbrana skupina zaslužnih revolucionarjev. Občasno tudi kakšen tujec, če ga je osebno povabil Broz; naprimer Elizabeth Taylor, Richard Burton ali Jul Bryner, slavne filmske zvezde in estradniki, s katerimi se je nečimrni jugoslovanski diktator rad družil.

Razkošno letovanje komunistične elite se je nadaljevalo tudi po Brozovi smrti vse do razpada Jugoslavije. V spopadih v okolici Dubrovnika v devetdesetih je bil kompleks delno uničen in nato zapuščen. Tako danes na mestu, kjer je nekoč v razkošju uživala Brozova elita, ostajajo zgolj ruševine.

nazaj na vrh