Tajani za čim prejšnji vstop Hrvaške v schengensko območje

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Christine Zenino/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je med današnjim uradnim obiskom v Zagrebu povedal, da si bo prizadeval za čim prejšnji vstop Hrvaške v schengensko območje. Kot je pojasnil, je zaradi številnih izzivov v jugovzhodni Evropi pomembno, da Hrvaška obdrži politično stabilnost.

Tajani je na svojem prvem obisku na Hrvaškem po prevzemu položaja. Po srečanju s predsednikom hrvaškega sabora Gordanom Jandrokovićem je izjavil, da se Evropska unija sooča z velikimi izzivi, kot so brezposelnost mladih, teroristične grožnje in migracije.

Z Jandrokovićem sta se na novinarski konferenci strinjala, da je v tem kontekstu treba posebno pozornost posvečati hrvaškemu članstvu v območju schengna. "Lahko potrdim, da bom vsekakor pomagal Hrvaški, da čim prej uresniči ta cilj," je dejal Tajani.

Kot je izpostavil, je "zelo pomembno, da si vsi prizadevajo za stabilnost EU" ter da "Hrvaška kot članica EU obdrži stabilnost". Po njegovem mnenju mora Hrvaška imeti ključno vlogo pri stabilnosti na jugovzhodu Evrope in v Sredozemlju.

V Zagrebu se je danes srečal tudi s predsednico države Kolindo Grabar-Kitarović, predvideni so tudi pogovori s premierjem Andrejem Plenkovićem.

nazaj na vrh