Strokovnjaki OPCW bodo na Otoku preučili vzorce živčnega strupa

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Strokovnjaki OPCW bodo v ponedeljek vzeli vzorce, ki jih bodo nato preučili visoko priznani mednarodni laboratoriji, ki jih je izbral OPCW. (foto: Twitter) Strokovnjaki OPCW bodo v ponedeljek vzeli vzorce, ki jih bodo nato preučili visoko priznani mednarodni laboratoriji, ki jih je izbral OPCW. (foto: Twitter)

V Veliko Britanijo bodo v ponedeljek prispeli strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki bodo vzeli vzorce živčnega strupa, uporabljenega v napadu na nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer. Rezultati analize sicer ne bodo znani še najmanj dva tedna, je danes sporočilo britansko zunanje ministrstvo.

Strokovnjaki OPCW bodo v ponedeljek vzeli vzorce, ki jih bodo nato preučili visoko priznani mednarodni laboratoriji, ki jih je izbral OPCW, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britansko zunanje ministrstvo je medtem danes sporočilo, da imajo informacije, ki kažejo, da je Rusija v zadnjih desetih letih ne le razvijala živčne strupe in raziskovala načine izvajanja usmrtitev z njimi, ampak da sta bila del tega programa tudi "razvoj in shranjevanje novičoka". Kot je za britanski BBC zatrdil vodja diplomacije Boris Johnson, imajo za to "dejanske dokaze".

Johnson je tudi povedal, da britanska vlada preučuje možnost sprejetja zakona, podobnega tistemu, ki so ga sprejeli po smrti odvetnika Sergeja Magnitskega v priporu v Rusiji leta 2009. Zakon so sprejeli leta 2012, z njim pa so kaznovali ruske uradnike, obtožene kršitev človekovih pravic. Zamrznili so jim premoženje in prepovedali izdajo vizumov zanje.

Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov je medtem danes znova zavrnil vpletenost Moskve v poskus umora Skripala in zatrdil, da "je Rusija kemične strupe nehala proizvajati leta 1992".

Obenem je Čižov namignil, da bi lahko ta strup imela tudi Velika Britanija oziroma da bi ta lahko prišel iz britanskega vojaškega laboratorija nedaleč od Salisburyja, saj živčne strupe običajno primerjajo z vzorci v lastnih laboratorijih, kar pa je Johnson danes že označil za smešno.

Skripal in njegova hči sta bila po navedbah Londona zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta v kritičnem stanju v bolnišnici.

Za njuno zastrupitev je London okrivil Moskvo in uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. Britanski zunanji minister je v petek dejal, da je napad najverjetneje odredil ruski predsednik Vladimir Putin, kar je Moskva odločno zavrnila.

Rusija je v soboto v odgovor napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi.

nazaj na vrh