Španski premier Rajoy zavrača mediacijo in stopnjuje pritisk na Katalonijo

  • Napisal  STA, G. B.
Španski premier Rajoy zavrača mediacijo in stopnjuje pritisk na Katalonijo Foto: Liz Castro / Wikipedia

V sporu med Barcelono in Madridom je španski premier Mariano Rajoy danes zavrnil kakršnokoli mediacijo glede Katalonije in še povečal pritisk na katalonsko regionalno vlado, ki ji je postavil ultimat. Od katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta je uradno zahteval pojasnilo, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije.

Pojasnilo pričakuje do ponedeljka, če bo potrdil, da je razglasil neodvisnost, pa bo imel Puigdemont do 19. oktobra čas za premislek, preden bo Madrid suspendiral avtonomijo pokrajine, so poročali španski mediji, ki navajajo vladne vire.

Rajoy je sicer že dopoldne po izredni seji vlade napovedal, da bodo v Madridu ukrepe - omenil je sprožitev 155. člena ustave - sprejeli na osnovi omenjenega pojasnila, ki ga je Madrid zahteval od Puigdemonta.

Kot določa 155. člen španske ustave, lahko Madrid, če regionalna vlada krši ustavna določila ali "ravna na način, ki resno ogroža splošni interes Španije", sprejme "nujne ukrepe za zagotovitev njenega ravnanja v skladu s tem interesom". V praksi to pomeni odvzem regionalne avtonomije. V Španiji sicer omenjenega člena še nikoli doslej niso uporabili.

Sprožitev člena mora z absolutno večino potrditi španski senat. V njem ima Rajoyeva ljudska stranka večino.

Puigdemont je v torek sicer naredil korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom. V nagovoru v katalonskem parlamentu je zagotovil, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal, naj preložitev razglasitev neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom. Je pa nato z drugimi člani vlade podpisal deklaracijo o neodvisnosti, katalonski parlament pa pozval k zamrznitvi njenega učinkovanja.

Španski premier je danes v nastopu pred parlamentom zavrnil mediacijo z besedami, da ni mogoča "med demokratičnim zakonom in neposlušnostjo, nezakonitostjo".

Poudaril je tudi, da ni ustave, ki bi priznavala pravico do samoodločbe. Dodal je, da bi lahko spremenili ustavo, a samo prek zakonodaje in uveljavljenih pravil.

Španija se po Rajoyevih besedah tudi sooča z najresnejših izzivom v svoji 40-letni demokraciji. Zagovornike samostojnosti Katalonije je tudi obtožil, da svoj nedemokratični načrt vsiljujejo vsem Kataloncem ter da Španija ni imela druge izbire, kot da je ponovno vzpostavila red.

Načrt predsednika regionalne katalonske vlade za razglasitev samostojnosti Katalonije je tudi označil za pravljico. "Ni miroljuben, ni svoboden in Evropa ga ne bo priznala. Sedaj vsi vedo, da bo to imelo tudi svojo ceno," je še dejal v španskem parlamentu. S tem je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP imel v mislih nekaj velikih podjetjih, ki je v zadnjih dneh preselilo svoje sedeže izven Katalonije.

Puigdemont se je sicer danes v pogovoru za ameriško medijsko mrežo CNN zavzel, da bi imenovali mediatorje. "Morda bi pomagalo, če bi se dve osebi, ki predstavljala špansko vlado, in dve osebi, ki predstavljata katalonsko vlado, dogovorili o recimo imenovanju mediatorja," je dejal. Madrid pa je posvaril pred svojo morebitno aretacijo.

Predstavnik katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi Adam Casals je za STA dejal, da je sedaj na potezi Rajoy, da se odzove in pokaže, ali se bo obnašal kot demokrat in pogovarjal s katalonsko vlado. Z odločitvijo o preložitvi uveljavitve neodvisnosti je Puigdemont po besedah Casalsa veliko tvegal, a menil, da je to zadnja priložnost za dialog.

Torkova odločitev katalonskih oblasti je bila po mnenju Mitje Žagarja z Inštituta za narodnostna vprašanja (INV) izjemno pametna. Dialog se mu nasploh zdi optimalni pristop k reševanju krize. EU je s svojimi stališči glede vprašanja spet pokazala, da ni kos večjim problemom, je menil za STA.

Poznavalec španske politike Luka Lisjak Gabrijelčič pa je za STA ocenil, da je katalonska regionalna vlada s torkovo odločitvijo želela poslati signal, da sami ne stopnjujejo krize in da je na potezi španska vlada, a so njeno dejanje številni razumeli kot znak šibkosti.

Kot je pojasnil, se je o tej možnosti govorilo že vsaj teden dni, na koncu pa se je najverjetneje uveljavila zaradi zunanjih pritiskov, jasnih signalov, da bi bilo zelo slabo, če bi katalonska vlada stopnjevala situacijo, in zaradi pritiskov ekonomskih skupin znotraj Katalonije.

Evropska komisija je danes v odzivu na dogajanje v Kataloniji izpostavila vnovičen poziv k spoštovanju španskega ustavnega reda. O razmerah v Španiji, ki jih pozorno spremlja, je kratko razpravljala tudi na rednem tedenskem kolegiju.

Tako španski kot evropski mediji so se razpisali o torkovem Puigdemontovem nagovoru. Kot je na naslovnici zapisal španski El Pais, "neodvisnost na obroke podaljšuje kaos v Kataloniji". Konservativni dnevnik El Mundo je zapisal, da gre za "farso in izsiljevanje". Katalonski časniki pa so o neodvisnosti pisali kot o začasno ustavljeni.

 

nazaj na vrh