Severnokorejski režim ameriške sankcije označil za vojno dejanje

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia) Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia)

Severna Koreja je zadnje ameriške sankcije proti njej označila za "vojno dejanje". Tudi Peking je izrazil nasprotovanje sankcijam, ki med drugim vključujejo kitajska podjetja, ki trgujejo s Severno Korejo.

 

"Kot smo že večkrat povedali, vse omejitve, uperjene proti nam, razumemo kot vojno dejanje," je danes sporočilo severnokorejsko zunanje ministrstvo, kot je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Trump napovedal ostrejše sankcije

Napovedali so tudi maščevanje, če se bodo ZDA Severni Koreji zares "grobo" zoperstavile. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč v petek ob napovedi sankcij dejal, da če sankcije ne bodo delovale, bodo ZDA prešle v drugo fazo, "ki pa bi lahko bila zelo groba", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Imamo že svoje jedrsko orožje - dragocen meč pravice za zaščito pred grožnjami, kot so ameriške," je zapisalo severnokorejsko zunanje ministrstvo.

Nasprotovanje sankcijam proti kitajskim podjetjem, ki po mnenju Washingtona nezakonito trgujejo s Pjongjangom, je v soboto izrazil tudi Peking. Kitajska "ostro nasprotuje" ameriškemu poseganju v tuje jurisdikcije in enostranskim sankcijam proti kitajskim podjetjem in posameznikom, je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang.

V skladu z zadnjim svežnjem sankcij bo namreč kaznovanih 56 pomorskih transportnih podjetij in ladij, ki Pjongjangu pomagajo, da se izogne mednarodnim sankcijam. Gre za devet mednarodnih ladjarskih podjetij iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Paname ter devet drugih ladij. Na seznamu je tudi 16 podjetij Severne Koreje in 19 njihovih ladij.

"ZDA smo pozvali, naj takoj prenehajo z napačnim delovanjem," je dodal Geng. Zatrdil je še, da kitajskim državljanom in podjetjem ne bodo nikoli dopustili sodelovanja v dejavnostih, ki bi bile v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov.

Varnostni svet je v zadnjih letih uvedel številne sankcije proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa in programa balističnih raket. Samo v zadnjem letu dni so bile potrjene tri resolucije s sankcijami za prekinitev vira dohodkov za jedrski in raketni program. To je sicer tudi namen zadnjega svežnja ameriških sankcij, ki je po navedbah Trumpa največji doslej.

V Pyeongchangu srečanje južnokorejskega predsednika in severnokorejskega generala

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je pred današnjo zaključno slovesnostjo zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu sprejel severnokorejskega generala Kim Yong-chola in delegacijo, ki jo vodi general. Na meji so generala, ki naj bi bil odgovoren za potopitev južnokorejske ladje, pričakali protestniki.

Generala in sedem drugih članov delegacije je na meji med Severno in Južno Korejo pričakalo več sto protestnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kimu pripisujejo krivdo za vrsto napadov na južnokorejske cilje. Najbolj odmevno je bilo torpediranje južnokorejske bojne ladje pred skoraj osmimi leti, ki je terjalo 46 življenj.

Že sama napoved njegovega prihoda v Južno Korejo je ta teden sprožila proteste južnokorejskih poslancev, svojcev umrlih mornarjev in mnogih drugih ljudi.

Že drugi pogovori med državama v dveh tednih na visoki ravni so trajali približno eno uro. S predsednikom Moonom se je srečala tudi delegacija pod vodstvom Kim Yo-jong, sestre severnokorejskega voditelja, ki se je udeležila odprtja iger v Pyeongchangu.

Na današnjo zaključno slovesnost je prispela tudi Ivanka Trump, hči in svetovalka ameriškega predsednika, ki pa se s severnokorejsko delegacijo ne bo srečala. V ameriški delegaciji v Južni Koreji je sicer Allison Hooker iz nacionalnega varnostnega sveta ZDA, ki se je z omenjenim generalom že srečala leta 2014.

 

nazaj na vrh