Putin kljub izgonu ruskih diplomatov pripravljen na srečanje s Trumpom

Se bosta znova srečala? (foto: Kremlin.ru) Se bosta znova srečala? (foto: Kremlin.ru)

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen na srečanje s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, čeprav so ZDA zaradi napada na nekdanjega ruskega agenta v britanskem Salisburyju iz države izgnale 60 ruskih diplomatov, so danes sporočili iz Kremlja.

 

"Putin je pripravljen in Rusija je pripravljena na izgradnjo odnosov v obojestransko korist, ki bodo temeljili na zaupanju z vsako državo, vključno z ZDA," je po poročanju ruskih medijev danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Pripravljeni smo, kot so pripravljeni naši nasprotniki ali prijatelji," je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je še dejal, da je srečanje med obema predsednikoma odvisno od "ameriške strani, a ruska stran ostaja odprta" za srečanje. Dodal je, da Rusija trenutno nima informacij, ali je Trump pripravljen na srečanju potem, ko so ZDA izgnale ruske diplomate.

Poleg Velike Britanije in ZDA je najmanj 24 držav ta teden napovedalo, da bodo iz solidarnosti z Veliko Britanijo izgnale ruske diplomate. Velika Britanija trdi, da Rusija stoji za napadom s kemičnim orožjem na nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo na jugu Anglije v začetku meseca. Velika Britanija je zaradi tega izgnala 23 ruskih diplomatov, Rusija pa je storila enako in izgnala enako število britanskih diplomatov.

V Rusiji še zdaj razmišljajo, kako odgovoriti na zadnji val izgonov ruskih diplomatov na Zahodu, za katerega je ruski zunanji minister Sergej Lavrov okrivil ZDA. "To je rezultat ogromnega pritiska in ogromnega izsiljevanja," je v torek dejal Lavrov.

Rusija vztrajno zanika vpletenost v napad v Salisburyju.

nazaj na vrh