Pozitivni odzivi s celotnega sveta na napoved srečanja Kima in Trumpa

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Donald Trump Donald Trump Gage Skidmore/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

V svetu se že vrstijo pozitivni odzivi na presenetljivo napoved morebitnega srečanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una do konca maja, ki bi bilo prvo v zgodovini med voditeljema zaprte komunistične države in ZDA.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je morebitno srečanje označil za "zgodovinsko prelomnico, ki bo uresničila mir na Korejskem polotoku". Če se bosta sestala po vrhu obeh Korej, bo popolna denuklearizacija polotoka resnično na pravi poti, je dejal po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap. "Trumpovo vodstvo bodo hvalili ne samo Korejci, ampak ljudje po vsem svetu, je dodal.

Japonski premier Shinzo Abe je prav tako pozdravil presenetljivo napoved srečanja voditeljev. "Zelo cenim spremembo Severne Koreje, da bo začela pogovore na premisi denuklearizacije," je dejal Abe in povedal, da je danes v telefonskem pogovoru Trumpu povedal, da namerava aprila obiskati ZDA, da bi se sestala.

Japonska, tesna zaveznica ZDA v regiji, je bila doslej zadržana glede zbližanja Korej, do katerega je prišlo ob nedavnih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji. "Pogovori zaradi pogovorov nimajo smisla," je še v četrtek dejal Abe. Danes pa je napovedano srečanje Trumpa in Kima pozdravil kot "dosežek sodelovanja Japonske, ZDA in Južne Koreje pri ohranitvi velikega pritiska na Pjongjang", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da sprememb politike Japonske in ZDA ne bo in da bosta državi še naprej ohranili maksimalen pritisk, dokler Severna Koreja ne bo sprejela konkretnih ukrepov za denuklearizacijo na način, ki bi popoln, preverljiv in nepovraten.

Kitajska, ki si že dlje časa prizadeva za neposreden dialog Washingtona in Pjongjanga, je kot pozitiven znak pozdravila napoved neposrednega dialoga Trumpa in Kima. Vse strani je pozvala k političnemu pogumu v prizadevanjih za denuklearizacijo Korejskega polotoka. "Upamo, da bodo vse strani pokazale politični pogum in sprejele prave politične odločitve," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang. Dodal je, da se "korejsko jedrsko vprašanje premika v pravo smer", poroča AFP.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prav tako pozdravil napovedano srečanje kot "korak v pravo smer". "Upamo, da bo do tega srečanja prišlo," je dejal in menil, da je potrebno za normalizacijo razmer na Korejskem polotoku. Pozdravil je tudi napoved vrha Korej konec aprila, ki bo tretje doslej.

Pozdravom se pridružuje tudi Evropska unija. Pripravljenost predsednika Trumpa, da sprejme vabilo Kim Jong-una na srečanje, predstavlja pozitiven razvoj, je izjavila tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Chung Eui-yong je v četrtek po srečanju s Trumpom v Beli hiši povedal, da je Kim izrazil pripravljenost za jedrsko razorožitev svoje države in povabil Trumpa na pogovor ter da je ta povabilo sprejel. Do srečanja naj bi prišlo do maja, ni pa še znano kje. Sprejem vabila so potrdili v Beli hiši, pa tudi Trump.

Če bo do srečanja Trumpa in Kima dejansko prišlo, bo to prvo takšno srečanje v zgodovini med ameriškim in severnokorejskim voditeljem, torej med voditeljema držav, ki sta formalno še vedno v vojni, saj se je korejska vojna v letih 1950-1953 končala samo s premirjem in črto premirja še vedno varujejo ameriški vojaki.

Pred vrhom ZDA-Severna Koreja bo predvidoma aprila prišlo do vrha med Južno in Severno Korejo.

nazaj na vrh