Potrdili smrt dveh nemških državljank v napadu v Hurgadi, je napadalec islamist?

  • Napisal  STA, G. B.
So bili na delu islamisti? So bili na delu islamisti? Foto: Alibaba2k16 / Wikipedia

V napadu v egiptovskem obmorskem letovišču Hurgada sta v petek umrli dve nemški državljanki, je potrdila egiptovska državna informacijska služba SIS, kasneje pa tudi nemško zunanje ministrstvo. Zaenkrat vse kaže, da sta ženski v mestu živeli in delali, vendar mora to še potrditi nadaljnja preiskava, navajajo nemški mediji.

"Zdaj lahko z žalostjo potrdimo, da sta bili ženski, ki sta bili zabodeni in ubiti v egiptovskem letovišču, nemški državljanki," je danes po poročanju francoske tiskovne AFP sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Že pred tem je smrt dveh Nemk potrdila egiptovska državna informacijska služba.

Nemško ministrstvo je že pred tem napad obsodilo. "Najostreje obsojamo to strahopetno in nizkotno dejanje, ki se zdi usmerjeno proti dopustnikom, ki so zgolj želeli neobremenjeno in prijetno preživeti čas na morju," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Po navedbah znanca žrtev, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, naj bi v Hurgadi zabodeni in ubiti Nemki živeli že dalj časa. Drugi znanec naj bi žrtvi po napadu tudi identificiral.

Identiteta poškodovanih medtem še ni jasna, dodaja nemški časnik Spiegel na svoji spletni strani. Ruska tiskovna agencija Interfax tako ob sklicevanju na konzulat poroča o eni ranjeni ruski državljanki. Češko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je bila v napadu v nogo ranjena 36-letna češka turistka, ki pa ni v življenjski nevarnosti. Še dve turistki naj bi bili Armenki.

Napadalec naj bi po poročanju medijev Nemki ubil in še dve ženski ranil na plaži hotela Zahabia, nato pa odplaval na sosednjo plažo in napadel še najmanj dve osebi v resortu Sunny Days El Palacio, preden so ga obvladali varnostniki in drugi gostje. Uradno so ga aretirali in ga zaslišujejo.

Motiv za dejanje še ni znan, navaja Spiegel. Po navedbah prič pa naj bi bil napadalec star okoli 20 let in je napadal izključno tujce. "Umaknite se, nočem Egipčanov," naj bi kričal med dejanjem.

"Ne vemo še njegovih motivov, lahko je bil nor ali vznemirjen - prezgodaj je, da bi karkoli rekli," je povedal uradnik egiptovskega notranjega ministrstva.

Kot dodaja dpa, je Hurgada pri tujcih zelo priljubljena. Od 80. let prejšnjega stoletja je v nekdanji ribiški vasi zraslo več kot 250 hotelskih kompleksov. Trajno naj bi v mestu in bližnji okolici živelo več tisoč Nemcev.

Napadalca v Hurgadi sumijo povezav z IS

Napadalca, ki je v petek v egiptovskem letovišču Hurgada z nožem ubil dve Nemki in ranil še štiri druge tuje turistke, sumijo povezav s skrajno skupino Islamska država (IS), je danes dejal varnostni vir. Šlo naj bi sicer za 28-letnega Egipčana Abdela Rahmana Šabana iz severne province Kafr al Šekj, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Z organizacijo je komuniciral prek spleta in prejel nalogo, naj napade tuje turiste na plaži v Hurgadi," je o stikih napadalca z IS po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal neimenovani varnostni vir.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem ob sklicevanju na sodne in varnostne vire piše, da je napadalec, ki so ga prijeli takoj po napadu, med zaslišanjem priznal, da "deli ideje džihadistov". Islamska država sicer doslej še ni prevzela odgovornosti za napad.

Napad naj bi izvedel 28-letni diplomant Abdel Rahman Šaban iz province Kafr al Šekj na severu Egipta. Po navedbah dpa naj bi v Hurgado prišel v petek, tam pa je kupil tudi nož, s katerim je izvedel napad. Egiptovski časnik v zasebni lasti Al Masri al Jum je pred tem ob sklicevanju na varnostni vir poročal, da moški ni imel kriminalne preteklosti.

Danes so ga sicer že prepeljali v Kairo, kjer se bodo nadaljevala zaslišanja.

Napadalec je na plaži pred hotelom Zahbia ubil dve Nemki, nato pa je odplaval do sosednjega hotela El Palacio. "Moškega z nožem smo zaustavili", je dejal direktor hotela El Palacio Halid Taha in dodal, da so pri tem sodelovali tudi varnostniki hotela. Povedal je še, da so bile ranjene štiri osebe, katerih stanje je dobro. Napasti jih je želel še več, je pojasnil.

Ali gre za štiri tuje turistke, ki so bile med ranjenimi po prvotnih podatkih, ni uradno potrjeno. Med ranjenimi so bile sicer češka in ruska državljanka ter dve Armenki, so potrdile oblasti vseh treh držav.

Nemško zunanje ministrstvo je že dopoldne potrdilo, da sta umrli dve nemški državljanki. "Zdaj je na žalost gotovo, da sta dve nemški turistki izgubili življenje," so zapisali.

"Želo smo užaloščeni zaradi uboja dveh nemških državljank v Hurgadi, sočustvujemo z njunimi družinami," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel. Sožalje s prijatelji in družinami žrtev pa je izrazil tudi nemški zunanji minister Sigmar Gabriel.

Petkov napad je bil prvi napad na turiste v Egiptu po januarju 2016, ko so bili prav tako v Hurgadi v napadu z nožem ranjeni trije turisti. Napad sta izvedla napadalca, simpatizerja skrajne skupine IS.

V Egiptu so sicer pogosti tudi napadi na varnostne sile. Tako so v petek že pred napadom v Hurgadi trije oboroženi moški južno od egiptovske prestolnice napadli policijski avtomobil, pri čemer so s strelnim orožjem ubili pet egiptovskih policistov.

Med tarčami napadov pa so tudi koptski verniki. Aprila letos je bilo v napadih na dve koptski cerkvi, za katere je odgovornost prevzela IS, ubitih 45 ljudi. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je po napadih za obdobje treh mesecev uvedel izredne razmere, ki jih je ta mesec podaljšal.

V letoviščih in drugod po državi so sicer po več terorističnih napadih, ki so zahtevali smrtne žrtve, okrepili varnost. Strožji varnostni ukrepi tako po petkovem napadu veljajo tudi na plažah v Hurgadi. Terorizem je egiptovski turizem močno prizadel.

nazaj na vrh