Odprava obveznega RTV prispevka: danes se o tem odločaji Švicarji

Zurich Zurich Vir: Twitter

Švicarji bodo danes na referendumu odločali o odpravi prispevka za javno radiotelevizijo. Pobudniki referenduma bodo svoj boj proti javni radioteleviziji nadaljevati tudi v primeru poraza.

Odpravo prispevka podpirajo predvsem desne stranke ter njihovi pomladki. Prispevek je namreč previsok, pristranski in nepotreben. Državljani bi morali pri poplavi ponudnikov informacij sami odločiti, za kaj želijo plačati in za kaj ne. Švicarska javna SRG pa bi se po njihovem prepričanju lahko financirala z dodatnim oglaševanjem, prodajo oddaj in posebno plačljivo televizijo.

Švicarska vlada in SRG po drugi strani svarita, da bi sprejetje predloga pomenilo konec za javno radiotelevizijo, saj bi ostala brez treh četrtin proračuna. Demokracija potrebuje dobre in neodvisne informacije, kar pa je težko doseči na zasebnem trgu, kjer si odvisen od gledanosti, zatrjujejo.

SRG ima pod svojim okriljem 17 radiev in sedem televizij v štirih uradnih jezikih - nemščini, francoščini, italijanščini in retoromanščini. Letni strošek prispevka na gospodinjstvo znaša 451,10 frankov (okoli 390 evrov). Prihodnje leto naj bi prispevek sicer znižali na 365 frankov.

Na volišča je danes povabljenih okoli 5,3 milijona Švicarjev. Že zgodaj popoldne, predvidoma okrog 13. ure, naj bi bili znani prvi izidi.

nazaj na vrh