Netanjahu znova pozdravil Trumpovo odločitev, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela

  • Napisal  Demokracija
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je znova pozdravil Trumpovo odločitev v sredo, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je znova pozdravil Trumpovo odločitev v sredo, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Foto: Twitter

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes znova pozdravil odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Temu bodo kmalu sledile tudi druge države, je prepričan Netanjahu.

"Smo že v stiku z drugimi državami, ki bodo izvedle podobno priznanje, in ne dvomim, da ko se bo ameriško veleposlaništvo preselilo v Jeruzalem, in še pred tem, se bo veliko veleposlaništev preselilo v Jeruzalem," je po poročanju dpa dejal Netanjahu v govoru na zunanjem ministrstvu. "Čas je že bil," je še dodal.

Vodja Hamasa poziva k intifadi, Izrael krepi vojaško prisotnost

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija pa je Trumpovo odločitev, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela, danes označil za "vojno napoved" in pozval k novi palestinski vstaji. Izraelska vojska je medtem zaradi nevarnosti nasilja in protestov že okrepila vojaško prisotnost na zasedenem Zahodnem bregu.

Hanija je Palestince pozval, naj se uprejo Trumpovi potezi. Nova "intifada za osvoboditev Jeruzalema" naj bi se začela v petek, je pozval po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Jeruzalem je enoten, ne vzhoden ali zahoden, in bo ostal prestolnica Palestine. Vse Palestine," je še dejal vodja palestinskega gibanja, ki nadzoruje območje Gaze.

Med prvo intifado v letih od 1987 in 1993 je bilo ubitih okoli 2200 Palestincev in okoli 200 Izraelcev. Med drugo intifado v letih 2000-2005 pa je bilo ubitih več kot 3500 Palestincev in okoli 1000 Izraelcev.

Palestinci so sicer že danes iz protesta zaradi Trumpove odločitve začeli splošno stavko. Na Zahodnem bregu, območju Gaze in v vzhodnem Jeruzalemu so javne ustanove, šole, banke in podobne institucije ostale zaprte, poroča dpa.

Že v sredo zvečer je v več mestih na Zahodnem bregu prišlo tudi do prvih protestov. V Gazi so protestniki zažigali slike Trumpa in ameriške zastave.

Da bi preprečila množične proteste in morebiten izbruh nasilja, je izraelska vojska medtem že okrepila svojo prisotnost na palestinskih območjih na Zahodnem bregu. Na območje so poslali dodatne bataljone, pa tudi obveščevalce, je po poročanju dpa sporočila vojska.

nazaj na vrh