Nemški socialdemokrati samo še danes odločajo o veliki koaliciji

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Clemens Vasters/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Osrednja pisarna nemških socialdemokratov (SPD) v Berlinu bo samo še do večera sprejemala glasove članov po pošti o vstopu v veliko koalicijo s konservativno unijo CDU/CSU. Konec tedna bo 120 prostovoljcev štelo več tisoč oddanih glasov. V nedeljo, predvidoma zgodaj popoldne, pa bo tudi jasno, ali bo Nemčiji ponovno vladala velika koalicija.

Od 20. februarja pa do danes je imelo več kot 463.000 članov stranke čas, da so po pošti oddali svoj glas, ali naj SPD podpiše koalicijsko pogodbo, ki so jo s konservativno unijo predstavili v začetku februarja. Od odločitve članov je odvisno, ali bo Nemčija po več kot 160 dneh od parlamentarnih volitev dobila že tretjo veliko koalicijo pod vodstvom kanclerke Angele Merkel ali pa bodo morebiti razpisali predčasne volitve.

Glede na javnomnenjsko raziskavo inštituta YouGov je zelo težko napovedati nedeljski rezultat, saj veliko koalicijo podpira le tesna večina 56 odstotkov vprašanih podpornikov SPD. Ta delež je višji pri podpornikih konservativne unije in sicer koalicijo s SPD podpira 63 odstotkov vprašanih, povzema anketo nemški tednik Focus.

Med glavnimi odprtimi vprašanji nove vlade ostajajo imena socialdemokratskih ministrov. SPD si je na pogajanjih zagotovila kar šest ministrstev, med njimi tri pomembna - zunanje, finančno in za delo. Imena ministrov naj bi po poročanju nemških medijev SPD predstavila šele 12. marca, torej le dva dni pred parlamentarno sejo, na kateri bi potrjevali vodjo CDU Merklovo za novo kanclerko.

Najverjetnejša prihodnja vodja SPD Andrea Nahles je kot osrednji pogoj za izbor ministrov navedla sposobnost skupinskega dela in da so sposobni uresničiti koalicijsko pogodbo. Trenutno še nikogar ne izključuje kot kandidata, je dejala v četrtek. Vprašljiv je namreč predvsem položaj Gabriela na zunanjem ministrstvu, čeprav velja za najbolj priljubljenega politika v Nemčiji, je med svojimi socialdemokrati zaradi enostranskih potez izgubil podporo.

SPD je odločitev o vstopu v veliko koalicijo že drugič prepustila svojim članom. Na zadnjem takšnem glasovanju, leta 2013, je vstop v koalicijo z Merklovo podprlo približno 76 odstotkov članov.

Če bodo socialdemokrati podprli predlog, bi lahko kmalu po 4. marcu nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier za novo kanclerko predlagal Merklovo, to pa mora nato potrditi še bundestag in sicer najverjetneje na redni seji 14. marca. Vlada bi lahko zaprisegla do velikonočnih praznikov.

V SPD se morajo sicer spopasti še z internimi imenovanji in potrjevanji. Delegati se bodo tako po odstopu Martina Schulza z mesta predsednika stranke sestali na izrednem kongresu 22. marca, na katerem bodo predvidoma potrdili Nahlesovo za prvo žensko na vrhu stranke, čeprav je medtem že več ljudi napovedalo kandidaturo za ta položaj.

nazaj na vrh