Merklova pozvala morebitne koalicijske partnerje k večji pripravljenosti na kompromis

  • Napisal  STA, G. B.
Merklova sestavlja koalicijo. Merklova sestavlja koalicijo. Foto: Armin Kuebelback / Wikipedia

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala Zelene in FDP, naj pokažejo več pripravljenosti na kompromis pri pogajanjih o oblikovanju vladne koalicije. Zadnje ankete so sicer pokazale najnižjo podporo njeni stranki v več kot šestih letih.

Konservativna unija Merklove se po neprepričljivi zmagi na volitvah 24. septembra s težavo prebija skozi pogajanja s potencialnimi partnerji. Razhajanja med njimi so tudi po tritedenskih uvodnih pogovorih precejšnja, posebej pri vprašanjih zaščite okolja, energetike, transporta, priseljencev ter politike na področju evra.

Pred sestankom, na katerem naj bi strankarski voditelji povzeli dosedanji napredek in premostili nekatere razlike, je Merklova povzela, da so stranke najprej izmenjale stališča, nato pa izolirale glavna razhajanja.

"Zdaj poteka tretja faza, naloga je poiskati kompromise," je dejala Merklova po navedbah agencije Reuters in dodala, da jih čaka še veliko dela. "Z dobro voljo lahko dosežemo rešitev. Ali nam bo to uspelo, pa ne bomo vedeli pred koncem tedna," je dodala.

Prvi mož liberalcev (FDP) Christian Lindner pa je opozoril, da so tako v njegovi stranki kot pri Zelenih že popustili, zdaj pa je čas, da to storijo tudi v taboru Merklove.

Predstavnica Zelenih Katrin Goering-Eckardt je dejala, da si želi preskoka pri ostalih dveh strankah, medtem ko je Horst Seehofer iz bavarske CSU, sestrske stranke CDU Merklove, zavrnil odgovor na vprašanje, na kakšne kompromise je pripravljen.

Zeleni so ta teden popustili in ne vztrajajo več pri določitvi točnih datumov uveljavitve prepovedi avtomobilov s pogonom na notranje izgorevanje in zaprtja nemških termoelektrarn.

FDP pa je privolila v manjše znižanje davka na dohodke pravnih oseb od tistega, kar je obljubljala v volilni kampanji. Lindner je prav tako opustil predvolilno napoved o postopni ukinitvi evropskega reševalnega sklada ESM.

Merklova želi do 16. novembra doseči dogovor o začetku uradnih pogajanj za sestavo t. i. jamajške koalicije. Čas se tako izteka, če bi pogajanja propadla, pa bi to lahko pomenilo nove volitve v Nemčiji, saj so socialdemokrati kot druga največja stranka zaradi slabega volilnega izida zavrnili možnost, da bi ostali v vladi.

Anketa, ki jo je danes objavil časnik Bild am Sonntag, je medtem pokazala, da bi CDU/CSU volilo le 30 odstotkov vprašanih, kar je najslabši izid po oktobru 2011 in obenem slabši kot na septembrskih volitvah, ko so prejeli 32,9 odstotka glasov.

 

nazaj na vrh