Kurz za omejitev socialne pomoči za državljane EU

  • Napisal  Demokracija
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz Foto: Twitter

Migranti iz drugih držav članic EU bi lahko v Avstriji zaprosili za socialno pomoč šele po petih letih bivanja v državi, je danes predlagal avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. Dodal je, da bi se morali brezposelni preseliti v državo, kjer najdejo delo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurz je danes na avstrijski televiziji ORF in časniku Österreich razkril svoje najnovejše načrte, ki bi zaostrili pogoje za dodeljevanje socialne pomoči.

"Svobodo, da se lahko dela kjerkoli, se ne sme pomešati s svobodo izbire najboljšega socialnega sistema," je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa dejal Kurz na televiziji.

Po njegovem pa načrt ne ogroža ene od temeljnih pravic EU o prostem pretoku oseb, saj evropski migranti, ki delajo v Avstriji, ne dobivajo socialne pomoči. "Zavzemam se, da bi rešili prost pretok oseb in ne ogrozili," je dejal. Brez omejitev bi se namreč državljani počutili ogrožene s strani migrantov, podobno kot je to pri beguncih, je dodal.

V Avstriji lahko oseba, ki je upravičena do socialne pomoči, dobi najmanj 840 evrov na mesec, kar je več kot povprečna plača v nekaterih vzhodnih članicah EU. Od leta 2011 pa naj bi se število brezposelnih Vzhodnoevropejcev dvignilo za 200 odstotkov na 50.000, je Kurz povedal za časnik Österreich.

nazaj na vrh