Kubanski komunistični diktator Raul Castro Trumpa poziva k dialogu

  • Napisal  STA, G. B.
Donald Trump gre na živce tudi kubanskim oblastem. Donald Trump gre na živce tudi kubanskim oblastem. Foto: trump.news

Kubanski predsednik Raul Castro je v petek kritiziral politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa do Kube ter znova pozval k dialogu. "Besede trenutnega predsednika (...) pomenijo nazadovanje dvostranskih odnosov," je Castro dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob zaključku seje kubanskega parlamenta.

Trump je med drugim napovedal strožje omejitve za potovanja na Kubo ter omejitve sodelovanja s kubansko vojsko. Po njegovem gre za ukrepe proti "krutemu in brutalnemu" režimu, ki krši človekove pravice.

Po ocenah Castra gre pri novih ukrepih za zaostrovanje ameriškega embarga proti otoku, ki so ga ZDA prvič uvedle leta 1962. Spominjajo ga na "staro in sovražno retoriko, ki je zaznamovala hladno vojno".

Prav tako je kubanski predsednik zavrnil obtožbe na račun kršenja človekovih pravic. "Kuba je lahko na marsikaj ponosna in ne potrebuje lekcij ZDA ali kogar koli drugega," je poudaril. "Kakršna koli strategija, ki želi uničiti revolucijo, s prisilo, pritiskom ali subtilnimi metodami, bo propadla," je še zatrdil.

Medtem pa je 86-letni Castro izrazil pripravljenost na nadaljevanje "spoštljivega dialoga" in pogajanj o dvostranskih vprašanjih "na temelju enakosti" in ob priznavanju "suverenosti in neodvisnosti naše države".

Trumpov predhodnik Barack Obama ter Raul Castro sta proces izboljševanja odnosov začela leta 2014. Med drugim sta državi znova vzpostavili diplomatske odnose, ZDA pa so tudi precej olajšala individualna potovanja na Kubo.

nazaj na vrh