Izraelski minister svari Palestince pred nasiljem ob priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela

  • Napisal  STA, G. B.
Jeruzalem Jeruzalem Foto: Wayne McLean / Wikipedia

Izraelski minister za obveščevalne službe Israel Katz je Palestince posvaril, naj ne organizirajo nasilnih protestov, če bo ameriški predsednik Donald Trump danes uresničil napovedi o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Palestinska gibanja so že pozvala k trem dnevom jeze.

"Predlagam, da ne povzročate napetosti," je dejal Katz po navedbah njegovega svetovalca. Nasilni protesti bi bili po njegovih besedah velika napaka palestinskih oblasti.

Trump bo po navedbah virov v Beli hiši, ki jih povzemajo ameriški mediji, danes priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela, State Departmentu pa bo naročil, naj pripravi načrt za selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. S tem bi Trump uresničil obljubo, ki jo je dal med lansko volilno kampanjo.

Več palestinskih gibanj je zaradi ogorčenja ob napovedani potezi ameriškega predsednika pozvalo k "trem dnevom jeze", ki naj bi se začeli danes. V Betlehemu so demonstranti že v torek sežigali Trumpove slike. O manjših protestih danes poročajo tudi iz mesta Gaza.

"Ameriški predsednik se ne bo pustil ustrahovati," je poudaril Katz. Dodal je, da je priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta pomembnejše od selitve veleposlaništva, "ki bo po naravni poti sledila kasneje".

Tiskovni predstavnik izraelske policije Micky Rosenfeld pa je danes sporočil, da so se izraelske varnostne sile pripravljene odzvati na izgrede.

Palestinsko gibanje Hamas pa je načrtovane Trumpove poteze označil za "očiten napad na pravice Palestincev, Arabcev in muslimanov v Jeruzalemu. Tiskovni predstavnik Hamasa na območju Gaze Favzi Bahrum je še dejal, da bi Trump s tem pokazal, da ZDA niso mirovni posrednik v palestinsko-izraelskem konfliktu. Ob tem je pozval k mobilizaciji prebivalstva.

Palestinci in Jordanija so zaradi Trumpovih načrtov danes že zahtevali sklic izrednega zasedanja Arabske lige. Kot so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz organizacije, bo srečanje najverjetneje v soboto.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu v današnjem govoru na diplomatski konferenci v Jeruzalemu presenetljivo ni omenil Trumpove namere. Omenil je le krepitev diplomatskih vezi Izraela z drugimi državami ter pozval svet k povečanju pritiska na Iran zaradi njegovega jedrskega programa

Je pa Netanjahu kasneje na družbenem omrežju Facebook poudaril, da bo priznana "zgodovinska identiteta" Izraela. "Naša zgodovinska in narodna identiteta vsak dan dobita pomembno priznanje, še posebej pa danes," je poudaril v video sporočilu.

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za dosego miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. Celo ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so doslej vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

nazaj na vrh