Izrael Siriji grozi z uničenjem protiletalskega obrambnega sistema

  • Napisal  Demokracija
Izraelski obrambni minister Avigdor Liberman Izraelski obrambni minister Avigdor Liberman Foto: Twitter

Izraelski obrambni minister Avigdor Liberman je danes zagrozil, da bo Izrael uničil sirski protiletalski obrambni sistem, potem ko je sirska vojska izstrelila rakete zemlja-zrak proti izraelskim bojnim letalom, ki so izvajala napade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naslednjič ko bodo Sirci uporabili svoj protiletalski obrambni sistem proti našim letalom, ga bomo brez zadržkov uničili," je dejal Liberman za izraelski javni radio.

Izraelska vojaška letala so v petek zadela več tarč v Siriji. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da so ciljali orožje, ki je bilo namenjeno libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah.

Sirska vojska pa je dejala, da so sestrelili eno izraelsko letalo in zadeli drugo. Letala naj bi pred zoro izvajala napade v bližini puščavskega mesta Palmira, ki so ga ta mesec osvobodili džihadistov.

Izraelska vojska je zanikala, da so Sirci zadeli kakšno letalo. Sirska vlada je v preteklosti že večkrat trdila podobne stvari.

V sporočilu izraelske vojske je pisalo, da je bilo izstreljenih več protiletalskih raket, a da nobena ni zadela tarče. Kot so poročali izraelski mediji, pa je eno raketo prestregel izraelski obrambni sistem.

Nedavni incident je eden od hujših med državama od začetka državljanske vojne v Siriji pred šestimi leti. Aprila lani je Netanjahu prvič priznal, da so Izraelci v Siriji napadli več konvojev z orožjem, ki so bili namenjeni Hezbolahu. Ta se namreč bori z Izraelom že vse od leta 2006, sedaj pa podpira režim v Damasku.

nazaj na vrh