Francoska Nacionalna fronta na kongresu "prenove"

Marine Le Pen Marine Le Pen STA

Francoska stranka Nacionalna fronta (FN) danes začenja dvodnevni kongres, na katerem bo vodja stranke Marine Le Pen predlagala novo ime stranke. Predsednica FN je napovedala, da bo skušala njenemu gibanju na kongresu "prenove" v Lillu dati nov zagon. Le Penovo bodo tudi ponovno izvolili na čelo stranke.

Le Penova bo edina kandidatka za predsednico stranke, tako da ima zmago zagotovljeno. FN je po njenih besedah postala stranka vladanja in povezovanja. To po oceni francoske tiskovne agencije AFP za to skrajno desno stranko predstavlja manjšo revolucijo, saj je bila doslej znana po delovanju v opoziciji, prav tako pa se je redko povezovala.

V nedeljo popoldne bo predsednica predlagala tudi novo ime stranke, ki bo v skladu s "spremembo narave gibanja". Samo spremembo imena so sicer člani potrdili zgolj s tesno večino, o predlogu imena pa bodo glasovali šele po kongresu.

Ob uspehu populističnih strank po Evropi tudi Le Penova upa, da bo njena stranka pridobila na valu protievropskih čustev. Na nedavnih volitvah v italijanski parlament sta bila uspešna populistično Gibanje pet zvezd, ki je postalo najmočnejša stranka v parlamentu, in skrajno desna Liga, ki je na desnici prehitela stranko Naprej Italija Silvia Berluconija. Poleg tega so v avstrijsko vlado prišli skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) pa se je prebila v nemški parlament.

V luči volitev v Evropski parlament prihodnje leto je Le Penova v nedavnem intervjuju za francoski časnik Le Figaro dejala, da imajo "celo vrsto zaveznikov, ki vidno napredujejo" in s katerimi želijo oblikovati večino v Evropskem parlamentu.

Po oceni zgodovinarke Valerie Igounet, ki se med drugim ukvarja s FN, pa si bo morala Le Penova na kongresu znova zagotoviti legitimnost znotraj stranke, ki jo je izgubila in izginja iz dneva v dan. FN bo morala tudi znova postaviti v središče francoske politike, je še ocenila analitičarka.

Predsednica FN je sicer lani na predsedniških volitvah izgubila proti Emmanuelu Macronu, vendar pa je osvojila največje število glasov za svojo stranko na predsedniških volitvah doslej, in sicer 34 odstotkov. To so v stranki kljub visoki podpori dojeli kot poraz.

Stranka pa se je slabše odrezala na parlamentarnih volitvah, ki so prav tako potekale lani. Osvojili so zgolj osem poslanskih sedežev, zaradi česar v parlamentu sploh niso mogli oblikovati poslanske skupine.

V FN so tako številni začeli dvomiti v sposobnost Le Penove za vodenje stranke. Septembra je iz nje pod pritiski nasprotnikov znotraj stranke izstopil tudi njena desna roka Florian Philippot.

Se pa predsednici FN ne bo treba soočiti s svojim očetom in ustanoviteljem Nacionalne fronte Jean-Marie Le Penom, ki je kljub izključitvi iz stranke še vedno njen častni predsednik, kar je potrdilo tudi sodišče. Sprva je dejal, da bo prišel na kongres, vendar pa si je kasneje premislil.

nazaj na vrh