Evroskupina znova o Grčiji in prenovi območja evra

Simbolična fotografija Simbolična fotografija

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes znova razpravljali o izvajanju programa pomoči za Grčijo in prenovi območja evra, a bistvenih novic ni pričakovati. V Bruslju bo sicer po pričakovanjih tudi danes odmeval trgovinski spor EU in ZDA zaradi ameriške odločitve za zvišanje uvoznih carin za jeklo in aluminij.

V povezavi z Grčijo ni pričakovati bistvenih premikov. Konec februarja se je začel četrti in predvidoma zadnji pregled izvajanja tretjega programa pomoči, ki se izteče sredi avgusta.

Tudi v povezavi s prenovo območja evra ni pričakovati udarnih novic. Ministri naj bi v glavnem pripravili teren za razpravo na vrhu območja evra, ki bo 23. marca.

Razprava naj bi bila osredotočena na reformo evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki naj bi ga preobrazili v nekakšen evropski denarni sklad.

Se pa v torek na zasedanju finančnih ministrov EU pričakuje politični dogovor o zmanjševanju tveganj v bančnem sektorju, ki bi bil pomemben korak h končanju bančne unije.

Odločitve v povezavi z reformo območja evra je unija sicer napovedala za junij, pa še takrat je pričakovati le premike pri gradnji bančne unije in podrobnejši načrt za nadaljnje reforme.

nazaj na vrh