EU s sankcijami proti tihotapcem z migranti v Libiji

  • Napisal  STA, G. B.
EU s sankcijami proti tihotapcem z migranti v Libiji Foto: Matic Štojs

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju v sklopu prizadevanj za omejitev migracijskih tokov po osrednji sredozemski poti sprejeli nove ukrepe za uničenje poslovnega modela tihotapcev z migranti. Uvedli so omejitve izvoza in dobave napihljivih čolnov in zunajkrmnih motorjev v Libijo.

Članice unije bodo tako imele pravno podlago za preprečevanje izvoza ali dobave omenjenega blaga Libiji, ko bo obstajal utemeljen sum, da ga bodo uporabljali tihotapci in trgovci z ljudmi.

Omejitve, ki bodo veljale tudi za napihljive čolne in zunajkrmne motorje na poti v Libijo preko EU, ne bodo preprečile izvoza ali prodaje omenjenega blaga za zakonito uporabo civilistov, na primer ribičev.

Ta ukrep bo otežil življenje tihotapcev, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Ministri so tudi potrdili podaljšanje misije Eubam, ki je doslej pomagala libijskim oblastem pri upravljanju južne meje, pregonu in kazenskem pravosodju, do konca decembra 2018, zdaj pa bo tudi načrtovala morebitno misijo za zagotavljanje civilne zmogljivosti in krizne pomoči.

Poudarili so pomen pomorske operacije Sophia, namenjene uničenju poslovnega modela tihotapcev in trgovcev z ljudmi v južnem osrednjem Sredozemlju, ki ima tudi dve podporni nalogi: usposabljati libijsko obalno stražo in prispevati k izvajanju embarga ZN na orožje.

Do konca meseca se pričakuje tudi sprememba mandata Sophie, ki pa naj bi bila tehnična in naj ne bi spreminjala narave operacije. Nanašala naj bi se na krepitev zmogljivosti usposabljanja libijske obalne straže in njenega sodelovanja z drugimi agencijami.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije je ob tem opozorila, da razširitev mandata Sophie za njeno delovanje v libijskih vodah, ki je prav tako predvideno enkrat v prihodnosti, ne bi terjala le povabila libijskih oblasti, temveč tudi več sredstev.

Da bo za operacijo Sophia in tudi za druge dejavnosti za soočanje z migracijami treba nameniti več finančnih sredstev, je poudaril tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Slovenija pripravlja ladjo Triglav na ponovno napotitev v operacijo Sophia, ki je načrtovana v začetku prihodnjega leta, je spomnil minister.

Letos je Sredozemsko morje po podatkih Mednarodne organizacije za migracije prečkalo že več kot 100.000 migrantov, od tega jih je prišlo več kot 80 odstotkov s čolnom iz Libije v Italijo.

nazaj na vrh