ESČP pritrdilo sodbi zoper študentko, ki je na spomeniku cvrla jajca in pekla klobase Izpostavljeno

  • Napisal  C.R., STA
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ana Sinkova cvre jajca. (Slika: PrintScreen/YouTube) Ana Sinkova cvre jajca. (Slika: PrintScreen/YouTube)

Obsodba ukrajinske študentke zaradi cvrtja jajc na plamenu vojnega spomenika v Kijevu ne pomeni kršitve njenih človekovih pravic, je danes odločilo Sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Ana Sinkova se je na sodišče pritožila zaradi triletne pogojne kazni, ki jo je prejela zaradi dejanja iz leta 2010.

Sinkova si je takrat na plamenu, ki gori na grobnici neznanemu vojaku, ocvrla jajca. Še dva njena prijatelja sta si istočasno ocvrla klobase. Kot je pojasnila v posnetku dogajanja, objavljenem na spletu, je s tem želela protestirati proti tratenju zemeljskega plina. V tistem času je bila sicer članica provokativne umetniške skupine.

Sodišče v Strasbourgu je v danes objavljeni sodbi s štirimi glasovi proti trem razsodilo, da njena obsodba ne pomeni kršitve svobode izražanja. Lahko bi našla primernejši način za izražanje svojega pogleda, "ne da bi pri tem kršila kazensko zakonodajo in žalila spomin na preminule vojake", so zapisali.

Trojica sodnikov se sicer ni strinjala, češ da je šlo pri njenem dejanju za legitimno satiro. Sodba bi lahko "spodkopala pravico posameznikov do izražanja njihovih mnenj in protesta na miren, čeprav kontroverzen, način", so v ločenem mnenju, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, zapisali sodniki.

Celotno sodišče se je sicer strinjalo, da sodišča niso ustrezno utemeljila podaljševanja njenega pripora, zaradi česar je Ukrajini naložilo plačilo odškodnine v višini 4000 evrov.

Video cvrtja jajc si lahko ogledate TUKAJ.

nazaj na vrh