Erdogan bo danes v Sarajevu nagovoril celotno turško diasporo v Evropi

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Recep Tayyip Erdogan Recep Tayyip Erdogan Kremlin.ru/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se bo danes v prestolnici BiH udeležil predvolilnega zborovanja za turško diasporo v Evropi pred junijskimi predčasnimi volitvami. V športni dvorani Zetra, ki je bila zgrajena za zimske olimpijske igre 1984, pričakujejo okoli 20.000 ljudi.

Erdogan je za turški časnik Hürriyet v začetku meseca dejal, da bo pred predčasnimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami 24. junija shod za Turke v diaspori organiziral v Sarajevu, saj več drugih evropskih držav nasprotuje pripravi turških predvolilnih shodov na svojem ozemlju.

Med tistimi, ki so jih prepovedale, sta tudi Avstrija in Nemčija, od koder naj bi po poročanju medijev v Sarajevo danes prišlo več tisoč Turkov v lastni režiji ali organizirano. Podpora turške diaspore v obeh državah je za Erdogana pomembna, saj v Nemčiji živi okoli 1,5 milijona turških državljanov, v Avstriji pa 110.000.

To bi lahko bil tudi edini predvolilni dogodek Erdogana v tujini, potem ko so turška zborovanja pred referendumom lani sprožila napetosti s partnerkami v EU.

Predvolilni shod turškega predsednika je v BiH požel kar nekaj kritike. Sprva so oblasti dejale, da s prihodom Erdogana niso seznanjene, predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović pa je nato zatrdil, da v Sarajevo prihaja na delovni obisk, v okviru katerega se bosta v športni dvorani Zetra skupaj udeležil kongresa Unije evropskih turških demokratov. Gre sicer za organizacija Erdoganove stranke AKP v tujini. Prejel bo tudi častni doktorat Mednarodne univerze v Sarajevu, je poročal portal klix.ba.

V BiH glede na demografske podatke iz leta 2013 živi nekaj več kot 1100 etničnih Turkov, obstajajo pa številne organizacije, ki so zelo aktivne podpornice Erdogana. Pred prihodom turškega predsednika v prestolnico BiH so ob cesti z letališča že postavili plakate s pozdravi Erdoganu v turškem in bošnjaškem jeziku.

nazaj na vrh