Države ob balkanski migrantski poti načrtujejo skupne vaje varovanja meja

  • Napisal  L. K.
Da se pri nas ne bi ponovilo kaj takega. Da se pri nas ne bi ponovilo kaj takega. Foto: Matic Štojs.

Na ministrskem srečanju Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope, ki se ga je iz Slovenije udeležil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak, so se dogovorili za skupne vaje varovanja meja. Vaje naj bi pripravili v nekaj mesecih, so po srečanju v Pragi sporočili ministri držav ob balkanski migrantski poti.

Vaje bodo vključevale tudi skupno delovanje vojsk vseh šestih držav v primeru kriznih razmer, je povedal češki obrambni minister Martin Stropnicky, kot na spletni strani poroča češka tiskovna agencija ČTK. V pobudi poleg Slovenije sodelujejo še Češka, Avstrija, Slovaška, Madžarska in Hrvaška.

Na današnjem srečanju so predstavniki obrambnih ministrstev govorili tudi o akcijskem načrtu za vaje, ki bo vseboval tudi koordinacijo policijskih enot, je dejal avstrijski minister za obrambo Hans Peter Doskozil. V načrtu, ki ga pripravlja Dunaj, bodo med drugim opredelili tudi vloge vojsk posameznih držav v primeru skupne akcije. Načrt naj bi predstavili v prihodnjih tednih.

"V regiji bomo drug drugega podpirali na področjih policijskega in vojaškega sodelovanja ter sodelovanja civilnih sil pri varovanju naših meja. Želimo jasno sporočiti, da gremo v isto smer," je poudaril avstrijski obrambni minister. Dodal je, da bodo načrt predstavili tudi Evropski uniji, vendar ne želijo čakati razprave v Bruslju.

Kot je še poudaril, načrt temelji na ideji, da je treba pri zaščiti zunanjih meja in ljudi uporabiti vsa razpoložljiva sredstva. Glede tega se po njegovih besedah članice EU še ne strinjajo povsem.

Stropniky je medtem dejal, da so govorili tudi o splošnih varnostnih razmerah v Evropi in na Zahodnem Balkanu.

nazaj na vrh