Dr. Zver: Za skupno fronto proti terorizmu

  • Napisal  SDS/ELS
Evropski parlament Evropski parlament Foto: arhiv Demokracije

Evropski parlament ustanavlja posebni odbor za boj proti terorizmu, za člana predlagan tudi dr. Milan Zver.

Evropski poslanci so danes imenovali člane posebnega odbora, ki bo obravnaval praktične in zakonodajne pomanjkljivosti boja proti terorizmu v EU. Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu, dr. Milan Zver, je postal polnopravni član tega odbora.

"V preteklosti smo imeli veliko težav z izmenjavo informacij med državami članicami. Tega si v prihodnje več ne smemo dovoliti. Sodelovanje, dobro sodelovanje med ustreznimi institucijami, mora biti, ko gre za človeška življenja, ne samo nujno, pač pa samoumevno", je povedal Milan Zver.

"Zato moramo v boju proti terorizmu narediti še korak naprej. Poleg tesnega sodelovanja je nujno, da se države EU poenotijo v svojih odgovorih. Terorizem je vseevropski problem. Nanj moramo odgovoriti z enotnim glasom, morda ustanoviti kakšno novo skupno strukturo, tudi v varnostno-obveščevalnem smislu, ne samo vojaškem," je dodal.

Posebni odbor za boj proti terorizmu, ki je na pobudo Evropske ljudske stranke in liberalcev bil ustanovljen že na začetku julija, bo imel 30 sedežev, od tega jih Evropski ljudski stranki pripada 10.

Ustanovitev odbora je v prvi vrsti namenjena izboljšanju sodelovanja ter izmenjavi vseh bistvenih podatkov med državami članicami. Po podatkih Europola je v lanskem letu v terorističnih napadih umrlo 142 ljudi, 379 ljudi pa je bilo poškodovanih. Ena izmed ključnih nalog odbora bo tako tudi oceniti obseg terorističnih groženj na evropskih tleh ter hkrati preučiti pomanjkljivosti, ki državam članicam onemogočajo učinkovitejši spopad s terorizmom.

Prvi sestanek odbora je predviden v četrtek.

nazaj na vrh