Brexit: kakšne bodo prioritete

  • Napisal  L. K.
London London Foto: Vir: Twitter

Združeno kraljestvo in 27 članic EU se je na prvem pogajalskem sestanku o sploh prvem izstopu članice iz unije dogovorilo o organizaciji in prioritetah. Glavna prednostna naloga bo odpraviti negotovosti v povezavi s pravicami državljanov. Glavna pogajalca Michel Barnier in David Davis sta prvo srečanje označila za koristno in zelo produktivno.

Dogovorili so se o datumih, organizaciji in prioritetah, je poudaril glavni pogajalec EU Michel Barnier. Omenil je tri pogajalske kategorije: o pravicah državljanov, finančni poravnavi in drugih ločitvenih vprašanjih.

Struktura pogajanj bo takšna, da se bodo pogajali teden na mesec, preostali čas pa bodo pripravljali stališča in jih izmenjevali, je še pojasnil Barnier.

"Pošten dogovor je mogoč in občutno boljši kot noben dogovor," je še izpostavil glavni pogajalec EU ter zatrdil, da bo delal z Združenim kraljestvom, ne proti njemu, poroča STA.

Svoj pristop je Barnier ponazoril s citatom enega od očetov evropskega projekta Jeana Monneta: "Nisem ne optimist ne pesimist. Sem odločen."

Tudi glavni britanski pogajalec, minister za brexit David Davis je razpoloženje ponazoril s citatom - Winstona Churchilla: "Pesimist vidi težave v vsaki priložnosti, optimist pa priložnosti v vsaki težavi." Oba citata je združil in povzel, da je sam "odločen optimist".

Davis je še sporočil, da bo britanska premierka Theresa May na vrhu EU ta konec tedna predstavila osvežena britanska stališča, čez teden dni pa naj bi objavili tudi podroben dokument s stališči, ki bo britansko izhodišče za dogovor.

Na očitke britanskih novinarjev, da je pristal na vse predloge EU glede strukture in prioritet pogajanj ter ali je to zgodnje znamenje šibkosti, je Davis odgovoril, da ni pomembno, kako začneš, temveč kako končaš pogajanja.

nazaj na vrh