Turški nogometaš na gladovno stavko zaradi posredovanja turških sil v Siriji

foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Turški nogometaš Deniz Naki bo pred zgradbo Združenih narodov v Ženevi gladovno stavkal zaradi vojaškega posredovanja Turčije v Siriji. Nemec kurdskega porekla želi Združene narode s tem opozoriti na njihovo odgovornost v primeru Sirije in izraziti svoje nestrinjanje s posredovanjem turških oboroženih sil.

 

"S to gladovno stavko želim spomniti pristojne na njihovo odgovornost in se opredeliti proti oboroženemu posredovanju turške vlade, ki krši vse človekove pravice," je ob tem za časnik Die Welt dejal nekdanji nogometaš ekipe St. Pauli.

Nekdanji nemški nogometni reprezentant do 21 let je v Turčiji dobil dosmrtno prepoved nastopanja, nazadnje je sicer igral za turški tretjeligaški klub Amed Sportif Faaliyetler v Diyarbakirju. Zaradi "varnostnih pomislekov" se 28-letnik v Turčijo ne želi več vrniti. V začetku januarja so namreč nanj ob obisku Turčije streljali. Nogometaš meni, da za napadom stoji turška obveščevalna služba MIT, ozadje pa še do danes ni pojasnjeno.

Naki je že več let velik kritik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Zaradi domnevnega terorističnega agitiranja v korist kurdske delavske stranke PKK so ga obsodili na 18 mesecev pogojnega zapora.

nazaj na vrh