Slovenski skakalci danes v Planici na ekipni tekmi v boj za stopničke

Slovenski šampion Peter Prevc lani med poletom v Planici. Fotografija: Urban Cerjak Slovenski šampion Peter Prevc lani med poletom v Planici. Fotografija: Urban Cerjak

Domen in Peter Prevc, Robert Kranjec in Anže Semenič bodo zastopali Slovenijo na današnji ekipni tekmi na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici. Ob devetih je na programu poskusna serija, uro pozneje pa prva v tekmovalni konkurenci.

"Na ekipni tekmi bo začel Domen, drugi bo Robi, tretji Anže in četrti Peter. Odločitev med Kranjcem in Damjanom je bila težka, Jernej je konstanten, ne glede na to, da je na posamični tekmi 'zamočil'. A smo se tako odločili, kot sem povedal. Norvežani so številka 1 ta čas, za drugo mesto pa se bomo borili," je napovedal glavni slovenski trener Goran Janus.

Domen in Peter Prevc, Damjan in Tilen Bartol so minuli konec tedna na letalnici v Vikersundu na ekipni tekmi osvojili tretje mesto. Prepričljive zmage so se na zadnji ekipni tekmi pred finalom veselili olimpijski zmagovalci in svetovni prvaki v poletih Norvežani. Pred Slovenci so bili še Poljaki.

Na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je bila Slovenija četrta, nastopili pa so Damjan, Semenič, Bartol in Peter Prevc. Precej bolje so Damjan, Semenič, Domen in Peter Prevc nastopili januarja na ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Oberstdorfu, kjer so stopili na drugo stopničko zmagovalnega odra.

Iz te ekipe je tokrat izpadel Damjan, nadomestil pa ga bo nekdanji svetovni prvak v poletih Kranjec, ki je po zanj izjemno slabi sezoni, prejšnjo pa je izpustil zaradi poškodbe, ponovno dokazal, da je izvrsten letalec in je bil z desetim mestom najboljši Slovenec na včerajšnji tekmi.

V četrtek je 36-letnik postal tudi prvi v zgodovini, ki je opravil 200 poletov prek 200 metrov. V tej sezoni je "leteči Kranjec" izpadel v reprezentanco B in pred planiškim finalom le petkrat nastopil v svetovnem pokalu, zadnjič decembra lani v Engelbergu, ter vedno ostal brez finala pri repu petdeseterice.

Kamil Stoch je bil najboljši tudi v poskusni seriji pred današnjo ekipno tekmo smučarjev skakalcev v poletih v Planici. Poljak je pristal pri 239,5 m (171,9 točke). Za njim so se zvrstili japonski veteran Noriaki Kasai (237 m/166,8) ter Norvežan Robert Johansson, ki je imel z 241,5 metra najdaljši polet in Nemec Richard Freitag (228/oba 160 točk),

Prvi med Slovenci se je po smučini spustil Domen Prevc in pristal pri 231 metrih (141,6 točke) ter bil kot deveti tudi najboljši med slovensko četverico. Veteran Robert Kranjec (221 m/138) je dosegel 12. izid, Peter Prevc (210/133,2) 13., nekoliko slabši pa je bil na 21. mestu Anže Semenič (206/121,8).

Ekipno so bili od tretjeuvrščenih Slovencev boljši Norvežani in Poljaki.

 

nazaj na vrh