Pokal Vitranc: Slovenci imajo številke od 46 do 74

Tudi danes pokal Vitranc v Kranjski Gori. Tudi danes pokal Vitranc v Kranjski Gori. Vir: Twitter

Po prvem poolimpijskem veleslalomu bo Kranjska Gora danes prizorišče še prvega poolimpijskega slaloma. Obe tekmi sta del tradicionalnega tekmovanja Pokal Vitranc v svoji že 57. izvedbi. Letošnji Pokal Vitranc praznuje okrogli jubilej 50 let tekem svetovnega pokala v Kranjski Gori.

Prvi favorit slalomske tekme je aktualni svetovni prvak Marcel Hirscher, ki je v letošnji sezoni dobil šest od osmih klasičnih slalomov. Vitranški slalom bo za Avstrijca popravni izpit, potem ko je olimpijski slalom v Pyeongchangu končal v snegu že v prvi vožnji. Z olimpijskih iger je prinesel tako "le" dve zlati kolajni, veleslalomsko in kombinacijsko.

Hirscher je v soboto v Kranjski Gori z zmago osvojil tudi veleslalomski mali kristalni globus, že petega. Ob podobnem razpletu slaloma bi osvojil še peti slalomski globus ter si zagotovil rekordni sedmi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Devetindvajsetletni tekmovalec iz Annaberga na Solnograškem je natanko pred desetimi leti s tretjim mestom na slalomu za pokal Vitranc osvojil prve stopničke v svetovnem pokalu. V Kranjski Gori je v desetih letih zbral že rekordnih 13 stopničk. Danes pa se mu nasmiha še šesta vitranška zmaga, s katero bi se izenačil z absolutnim rekorderjem Vitranca Američanom Tedom Ligetyjem. Hirscher lovi svojo 57. zmago v svetovnem pokalu, 27. slalomsko.

Slalom za 57. Pokal Vitranc bo odprl 35-letni italijanski veteran Manfred Mölgg, ki je slalom v Kranjski Gori dobil leta 2008.

Prvi Hirscherjev zasledovalec Henrik Kristoffersen bo startal kot drugi. Norvežan je Hirscherjev niz slalomskih zmag prekinil zgolj na slalomu v Kitzbühlu, na katerem je bil Avstrijec drugi. Kristoffersen je v soboto že izgubil boj za veleslalomski seštevek sezone, teoretične možnosti pa ima še vedno tako v boju za slalomski kot veliki globus. Tudi za Kristoffersena bo danes popravni izpit po odstopu v drugi vožnji olimpijskega slaloma.

Presenetljivi olimpijski prvak Šved Andre Myhrer bo startal kot sedmi, bronasti Avstrijec iz Pyeongchanga Michael Matt ima številko 4, nosilec olimpijskega srebra švicarski dvometraš Ramon Zenhäusern pa številko 15.

Ko se bodo glavni favoriti 11. slaloma za svetovni pokal, v to številko sta všteta tudi dva paralelna mestna slaloma, odpravili že na toplo in ko se bo že končal neposredni televizijski prenos, bo nastopil prvi od slovenskih predstavnikov na vitranški slalomski preizkušnji. Šestim Slovencem so namreč pripadle startne številke od 46 do 74.

Na startu bodo Štefan Hadalin (46), Žan Grošelj (52), Žan Kranjec (56), Aljaž Dvornik (63) in debitanta Žan Špilar (72) in Matevž Rupnik (74).

Članica A ženske reprezentance Tina Robnik je bila predtekmovalka pred prvo in drugo vožnjo veleslaloma. Pred prvo in drugo slalomsko vožnjo pa bosta predtekmovalki Klara Livk in Meta Hrovat, ki sta letos, tako kot Robnikova, že tekmovali v Podkorenu, ko je bila Kranjska Gora rezervna lokacija za odpadlo mariborsko Zlato lisico.

Prva vožnja se bo začela ob 9.30, druga bo na sporedu ob 12.30. Na startu je 76 tekmovalcev iz 20 reprezentanc.

Finalno vožnjo sobotnega veleslaloma si je na tribunah v Podkorenu in ob progi ogledalo 7000 ljudi, ki so lahko spremljali tudi poslovilno vožnjo smukača Andreja Šporna.

Prihod v Podkoren je napovedal predsednik vlade Miro Cerar, ki si bo ogledal današnjo slalomsko tekmo.

nazaj na vrh