Novinarski nepotizem in klientelizem: Razkrivamo pravo ozadje stampeda nad Zahovića

Zlatko Zahovič (foto: STA) Zlatko Zahovič (foto: STA)

Po tem, ko so se novinarski jastrebi po novinarski konferenci po mariborskem porazu z 0:2 proti NK Krško spravili nad legendo slovenskega nogometa Zlatka Zahovića, je bil ta suspendiran z mesta športnega direktorja NK Maribor. Vsakomur, ki se je odločil, da se z ogledom posnetka sam prepriča o tem ali je Zahović res šel predaleč ali ne, je nemudoma jasno, da je šlo zgolj za medijski linč, ki ga je podžgal novinar Ekipe24 Dejan Mitrović, ki je namerno sprovociral Zahovića. Mitrović je bil sicer včasih na plačilni listi kluba, namreč, ko je Maribor igral v Ligi prvakov v sezoni 2014/15 je ta pomagal v službi za odnose z javnostjo. Ker pa ga nato niso želeli zaposliti in so se mu zahvalili za sodelovanje, se je ta zaposlil na Ekipi24, kjer ta nenehno provocira.

 

Novinar Mitrović se je večkrat spravil nad Zahovićevega sina Luko, sicer igralca kluba NK Maribor, ki se trenutno zaseda 2. mesto prve slovenske nogometne lige, ter na Izeta Rastoderja, nekdanjega lastnika NK Olimpija in nad aktualnega prvega moža ljubljanske Olimpije Milana Mandarića.

Pri tem je smiselno omeniti, da je odgovorni urednik Ekipe 24 Goran Obrez, ki občasno komentira tudi Ligo prvakov. Že pred leti je ta v funkciji urednika Ekipe 24 lobiral, da bi Maribor podpisal pogodbo z njegovim sinom Timom Obrezom. Poleti 2015 je Zahović ocenil, da Tim Obrez ne premore dovolj potenciala za resnejšo kariero v NK Maribor in takrat se je začela vojna Ekipe proti NK Maribor. Zahović sicer več mesecev sploh ni spregovoril za novinarje Ekipe, trenutno pa je Tim Obrez brez kluba. Kot lahko vidimo, to predstavlja ozadje za provokacijo in stampedo nad Zahovića.

Zastavil mu je provokativno vprašanje
Spomnimo. Vprašanje, ki ga je Mitrović zastavil Zahoviću, je bilo: “Kako ste pa razočarani z obiskom na tribunah?” (relevantni del se začne v videu ob 10:20). Z razlogom in povsem pravilno je Zahović vprašanje prepoznal kot umazano provokacijo. Tudi ni bila prva takega tipa s strani tega novinarja. Vprašanje namreč že vsebuje odgovor. A kaj mu je sploh Zahović zabrusil v obraz, da je Mitrović tako pretresen? “Ti hočeš samo provocirat. Počasi, sine moj, koliko pa si star? Ne me provocirat. Jaz vem, da … vem,” je Zahovič pomignil z roko. “Daj eno lepo vprašanje – ne provocirat samo o obisku in ne vem, kaj vse.”

Mitrović je na tej točki zavzel obrambno držo in z napol užaljenim glasom vprašal: “Kaj sem pa provociral?”Zahović se ni pustil zmesti. “Vem, da si z Ekipe, samo ne provocirat,” mu je odvrnil. “Počasi, sine. Imaš še dovolj časa.” Na tej točki se je Zahović obregnil ob novinarjevo izgubo očeta. Tega ni storil iz zlobe, temveč samo zato, da bi demonstriral, kaj hoče povedati. Vsekakor si lahko novinarsko konferenco pogleda vsak zase in presodi, če Mitrović in ostali režimski jastrebi delajo iz muhe slona.

Nedvomno so se s tem medijskim linčem spravili nad Zahovića in iz Mitrovića ustvarili žrtev. S tem namreč želijo ustvariti vtis, da ga je Zahović verbalno napadel samo zaradi “nedolžnega” vprašanja o številu gledalcev, zaradi česar naj bi mu Zahović začel groziti. Zanimivo pa je, da so s tem umaknili pozornost iz zgodovinskega pričevanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića pred parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, kjer je ta na trenutke povsem izgubil živce.

Težko pa je pozabiti, kako so se novinarski jastrebi “pozabili” spraviti nad prvega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana, ki je novinarki na zastavljeno aktualno politično vprašanje v odgovor zastavil vprašanje: “Ali ste poročena?” Ko je ta to zanikala, pa ji je ta odvrnil, da naj raje dela na tem. Kot lahko vidimo, tako pač stojijo zadeve v Sloveniji. Očitno ljubljenec mainstream medijev pač ne more biti vsak.

nazaj na vrh