Federerju osmi Wimbledon in devetnajsti grand slam

  • Napisal  STA, G. B.
Federer je osvojil teniški "tempelj" še osmič. Federer je osvojil teniški "tempelj" še osmič. Foto: Wikipedia

Švicar Roger Federer je osmič v karieri osvojil teniški grand slam v Wimbledonu, kar doslej ni uspelo še nobenemu igralcu, hkrati pa je pri skoraj 36 letih postal najstarejši zmagovalec najprestižnejšega od štirih največjih turnirjev sezone. V finalu je po uri in 41 minutah igre premagal Hrvata Marina Čilića s 6:3, 6:1, 6:4.

Za Federerja je to devetnajsti grand slam naslov, se pravi, da ima zdaj štiri več od najbližjega zasledovalca, Španca Rafaela Nadala. Po pet jih je osvojil v Avstraliji in na US Opnu, enkrat je slavil v Parizu ter osemkrat v Londonu.

Federer je v Wimbledonu prvič slavil leta 2003, nazadnje doslej pa 2012. Letos je bil najboljši že v Melbournu, v Parizu je slavil Nadal, zadnji grand slam sezone, odprto prvenstvo ZDA, pa se bo začel 28. avgusta.

Federer je letos do naslova prišel brez izgubljenega niza. To je v zgodovini grand slamov uspelo le trem igralcem, nazadnje prav Švicarju leta 2007 v Avstraliji.

Prav finale je bil njegov najlažji dvoboj. V veliki meri zaradi poškodbe stopala Marina Čilića, ki skoraj dva metra visokemu Hrvatu ni dopustila enakovrednega boja. V drugem nizu, ko je na pomoč poklical zdravnika, je celo zajokal, a nato korektno odigral do konca.

Za športni boj si je po koncu prislužil velik aplavz občinstva, pohvalne besede Federerja, pa tudi 1,1 milijona dolarjev.

"Žal je tenis krut šport in to je Marin danes občutil na svoji koži. Škoda, da ni mogel pokazati vsega, kar zna, a prepričan sem, da se mu bo vse skupaj kdaj obrnilo v njegovo prid. Zame je on danes pravi junak," je uvodoma dejal Federer.

Čilić je priznal, da je v preteklih dveh tednih igral najboljši tenis v karieri, ter dodal: "Dal sem vse od sebe, žal mi je, da nisem upravičil visokih pričakovanj, a naslednje leto se bom vrnil še močnejši."

Čilić je drugič v karieri igral v finalu grand slama - 2014 je osvojil US Open, za Federerja pa je bil to enajsti finale v Wimbledonu ter 29. na grand slamih. Z osmo zmago je po številu naslovov v Wimbledonu prehitel Peta Samprasa ter Britanca Williama Renshawa, ki je tekmoval ob koncu 19. stoletja.

Federer bo 36. rojstni dan praznoval 8. avgusta - kot najstarejši zmagovalec Wimbledona je prehitel Arturja Asha, ki je bil star 32, ko je zmagal 1975, najstarejši zmagovalec grand slamov pa ostaja Ken Rosewall, ki je 1972 Australian Open osvojil pri 37 letih in 62 dneh.

"Po vsem, kar sem dal skozi zaradi poškodbe, je najbolj pomembno, da sem zdrav. Lani ob tem času sem se spraševal, ali bom sploh še kdaj stopil na wimbledonsko travo, zdaj pa držim v roki novo lovoriko. Še sam ne verjamem, da sem jo osvojil brez izgubljenega niza. To je res nekaj fantastičnega," je povedal Federer, ki ob koncu dvoboja ni mogel skriti solza sreče. Na tribunah ga je spodbujala celotna družina, žena Mirka, dvojčici Cherlene Riva in Myla Rose ter dvojčka Leo in Lenny, ki sta bila rojena maja 2014, tako da sta šele prvič v življenju videla, kako je očka spisal novo poglavje teniške zgodovine.

* Izid, finale:
Roger Federer (Švi/3) - Marin Čilić (Hrv/7) 6:3, 6:1, 6:4.

nazaj na vrh