Zgodovinarji o Vili Moskovič: Židan zavaja javnost, SD jo je dobil v zameno za stavbo za parlamentom, ki so jo po vojni zaplenili komunisti in nikoli vrnili!

Vila Moskovič, v kateri ima danes svoje prostore stranka Socialnih demokratov. (foto: Nova24TV) Vila Moskovič, v kateri ima danes svoje prostore stranka Socialnih demokratov. (foto: Nova24TV)

Besede predsednika stranke SDS Janeza Janše o zgodovini Vile Moskovič, zdaj v lasti stranke Socialnih demokratov, ki jih je izrekel v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, še vedno odmevajo. V televizijskem soočenju, kjer so bili prisotni vsi predsedniki parlamentarnih strank z izjemo šefa DeSUS-a Karla Erjavca, je namreč Janša Dejanu Židanu očital, da so do stavbe prišli s krajo, na kar so se v SD-ju burno odzvali in zatrjevali, da Janša zavaja javnost in da so do Vile Moskovič prišli povsem legalno. Zdi se, da so jim pri prepričevanju javnosti, da je zgodovina naslednice partije čista, na pomoč priskočili tudi nekateri slovenski mediji, na čelu s Slovensko tiskovno agencijo. Povzemajo namreč samo izjavo Dejana Židana, češ da predsednik SDS skuša diskreditirati njegovo stranko in njeno vodstvo ter da je SD do vile prišel na zakonit način.

Hišo na Levstikovi v Ljubljani, v kateri je sedež Socialnih demokratov, je leta 1993 Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, z menjalno pogodbo za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani prejela v last od države, so sporočili iz SD. “Hiša v Ljubljani ni bila odvzeta ali zaplenjena Judom oziroma ni samodejno pripadla tako imenovanemu splošnemu ljudskemu premoženju. Prav tako po drugi svetovni vojni naj ne bi bila nacionalizirana, pravijo v SD,” so v petek zapisali na STA, povzeli pa so jih tudi pri Večeru. Zanimivo je, da se pri nobenem mediju niso lotili raziskovalnega dela, da bi preverili, ali Židanove besede držijo.

Poklicali smo zgodovinarja in pravnika Marka Štrovsa, ki je v tistem času deloval na ministrstvu za delo kot vodja sektorja za pokojnine. “Bil sem priča, kako se je takratna ministrica iz vrst Združene liste, Jožica Puhar, vse dogovorila z Miranom Potrčem, kako bi to kupčijo napravili. Ampak zadeva ni sporna toliko okrog Moskovičeve vile, kot pa je sporna preteklost prostorov današnjega državnega zbora v zgradbi nekdanje Banovinske hranilnice, kjer je Združena lista nastopala kot lastnica, čeprav bi to morala biti državna lastnina,” se spominja Štrovs. Tisti del pisarn na Tomšičevi 5, na zadnji strani državnega zbora, so zamenjali za vilo, iste prostore pa vseeno še naprej obdržali kot politična stranka. “Fizično se nič ni spremenilo, lastništvo so zgolj predali državi in dobili Moskovičevo vilo.”

Več o tem si preberite TUKAJ.

Luka Svetina/Nova24TV

nazaj na vrh